Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het huis in het midden van de straat

 Reeks :

 

 Auteur:

 Peter Slabbynck

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN :

 90-5809-014-9

 Uitgever :

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 8

 Thema’s:

 huizen, buurtleven, verdraagzaamheid

 Prijs: €

 13,50

 

 

Het was een doodgewone ochtend”…
Een verhaal dat zo begint, daarvan verwacht je dat het helemaal niet gewoon zal zijn. En dat is het minst wat je kan zeggen van dit boek over een nette straat vol keurige huizen waar op een ochtend een nieuw huis verschijnt, en wel in het midden van de straat, precies tussen 10 en 9 in.
Al snel staat heel de straat in rep en roer. Verbazing en wantrouwen maken plaats voor woede en de verschillende huizen smeden de wildste plannen om het nieuwe huis te laten verdwijnen.Tot het nieuwe huis zelf verdwijnt, en hoe ? …

Dit hoogst originele boek noopt je tot superlatieven :
de tekst is plastisch, expressief, intens en vol humor. Van bij de eerste regel grijpt hij je bij je strot en laat hij je niet meer los tot aan het verrassende einde.
Hij geeft uitdrukking aan een hectische dag waarin alleen huizen de personages zijn. Elk huis is dan ook heel raak en herkenbaar getypeerd. De waker, de dromer, de slordige, de vurige, enz. …
De vele taalspelletjes en –grapjes scherpen je aandacht aan en doen je lekker glimlachen. Zoals Veertien (die te koop staat en waarvan de brievenbus vol reclamefolders zit) die zegt: “Lef of fje voorde, Fijf !” Of als Acht geeuwt, klinkt het “Oooaaacht”. Of Zes die vraagt: “Wie kan daar zijn klep niet houden aan de over-
kant ?” Of wat dacht je van die heerlijke scheldwoorden: “Ramenspiekers. Sleutelgatloerders. Gordijnengluurders…” Enz. … …
De 3-dimensionale collageprenten sluiten hier perfect op aan. Zij illustreren de tekst en vertellen op hun beurt ook eigen verhaaltjes door treffende details en spitsvondige verwijzingen. In een eerste oogwenk stralen zij een sprekende sfeer uit door een mix van hyper-realisme en absurdisme, later ontdek je tal van details en verrassende verbanden tussen de verschillende prenten. Zoals bv. het verhaal binnen het verhaal van de straathond …
Ook de lay-out laat niets aan het toeval over. Het samengaan van tekst en prenten is doordacht en aantrekkelijk.
Kortom, een opvallende treffer met een zinnige moraal, subtiel verpakt in een eigenzinnig, origineel verhaal.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie aangepast op:15 maart, 2005