Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Experimenteren met chemie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Robert Winston

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 9789020971347

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Christelle Bogaert

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 It’s elementary

 AVI:

 

 Thema’s:

 chemie, elementen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Het boek is opgedeeld in drie grote hoofdstukken. In een eerste geeft men een overzicht hoe chemie in de loop der tijden is geëvolueerd. In een tweede hoofdstuk gaat men dieper in op de verschillende elementen, met veel voorbeelden van voorkomen en gebruik. In een laatste hoofdstuk worden alle elementen uit de verschillende groepen kort onder de aandacht gebracht. Een verklarende woordenlijst en een register vervolledigen het boek.

De titel kan sommigen op het verkeerde been zetten. Er staan geen experimenten met chemie in dit boek! Wel wordt op een vlotte en duidelijke manier uitgelegd hoe men tot de verschillende elementen is gekomen, hun rangschikking, voorkomen en gebruik.
‘Chemie is cool!’ wil de chemiesector aan gewone mensen duidelijk maken en dat is met dit knap verzorgde boek zéker gelukt! Op een moderne, flitsende manier, met veel fotomateriaal en illustraties met dikwijls een grappige knipoog wordt de geschiedenis van de chemie uit de doeken gedaan. Hoe men de verschillende elementen ontdekt heeft; wie er grote vooruitgang boekte enzovoort. In dit korte bestek wordt ontzettend veel duidelijk. En als hét beroemde (of beruchte?) periodiek systeem aan bod komt, heeft de lezer een helder beeld over het hoe en waarom van de elementen op die bepaalde plaats; voor menig volwassene waarschijnlijk ook nog een openbaring!
Als de meest voorkomende elementen dan elk apart aan bod komen, krijgt de lezer op een heel duidelijke en makkelijk leesbare manier heel wat informatie. Hij/zij heeft daarna een veel beter beeld over onze omgeving met al die verschillende elementen waaruit letterlijk alles opgebouwd is.
Een enorm verduidelijkend en verhelderend boek over een boeiend onderwerp, waar niks saais aan is!
Een sterke aanrader voor al wie geďnteresseerd is in de wereld rondom ons!

 

Pol Van Damme
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 december, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007