Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De geheime missie van het Benedict
 
Genootschap

 Reeks:

 

 Auteur:

 Trent Stewart

 Aantal blz.

 445

 Illustrator:

 (omslag) Wim Euverman

 ISBN:

 9789026101274

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Marce Noordenbos

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 The Mysterious Benedict Society

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, samenwerking, bedreiging

 Prijs: €

 17,95

 

 

Vier erg begaafde kinderen worden geselecteerd om een geheime missie te volbrengen voor een mysterieus man: meneer Benedict. Die heeft gevaarlijke boodschappen onderschept die ongemerkt de wereld worden ingestuurd. Hij heeft de plek gelokaliseerd van waaruit de boodschappen worden verzonden. Het is een instituut voor hoogbegaafde kinderen op een eiland voor de kust. De vier kinderen moeten er proberen achter te komen wat het duistere doel is en hoe dat te voorkomen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Overal loert het gevaar.

Op de voorflap staat dat dit verhaal ‘voor alle liefhebbers van Roald Dahl’ is en dat klopt ook wel. Waarom? Omdat, net zoals in de verhalen van Roald Dahl, het de open, eerlijke, spontane en ontvankelijke kinderen zijn die het moeten opnemen tegen één of andere duistere bedreiging. 
De achterflap vermeldt dan weer dat dit het eerste kinderboek is van deze auteur. Hopelijk heeft die auteur nog vele ideeën in zijn achterhoofd, want zijn verhaal is om van te smullen. De thee wordt koud, het werk blijft liggen, de televisie krijgt geen aandacht. Je bent onbereikbaar want je wil alleen maar lezen, lezen, lezen! Het verhaal is erg gemakkelijk leesbaar en de belevenissen van de kinderen zo bijzonder dat je dit boek niet kán wegleggen vóór je de laatste bladzijde hebt omgeslagen!
Het is geen griezelverhaal en je zit niet op het puntje van je stoel omdat het zo spannend is. Toch is het wél spannend, maar leuk spannend, net zoals de verhalen van Roald Dahl. Het gegeven is misschien al eens voorgekomen in een ander verhaal, maar de uitwerking ervan is hier wel heel origineel en leuk om te lezen. Het is geen probleemboek of een verhaal dat één of ander doel voor ogen heeft. Jawel, toch één: dat je er ongelooflijk veel plezier aan beleeft!
De kinderen zijn échte kinderen, ze zijn door en door herkenbaar. Ze zijn puur, eerlijk, bezorgd voor elkaar, behulpzaam, vindingrijk, opmerkzaam, voorzichtig én heel erg moedig. Ze zijn alle vier heel verschillend en hebben elk zo hun eigen kleine kantjes die eveneens door iedereen herkend zullen worden. De slechterik van dienst is eveneens herkenbaar: geniepig, bazig, genietend van andermans angst en met een heleboel niet denkende meelopers.
De humor is ook nooit ver weg in het verhaal en dat maakt het ook zo fijn om in dit verhaal ondergedompeld te worden.
Het is wel een DIK boek, 445 bladzijden, maar zo kan je er ontzettend lang van genieten! Hoewel, je leest zo lang door – desnoods met een zaklamp onder de dekens – dat je het uit hebt voor je het weet! Een absolute aanrader voor iedereen die van een bijzonder fijn verhaal wil genieten!

 

Pol Van Damme
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 december, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007