Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Help! Hoe (even) overleven zonder ouders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kolet Janssen

 Aantal blz.

 143

 Illustrator:

 Benjamin Leroy

 ISBN:

 9789059082298

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 informatief, praktisch weetjes

 Prijs: €

 16,50

 

 

In acht grote hoofdstukken wordt heel praktisch uitgelegd wat kinderen kunnen doen als hun ouders er even niet zijn, of als ze hun ouders niet wil lastig vallen met vragen. Het boek geeft tips over wat te eten, wat aan te trekken, hoe ze hun kamer kunnen organiseren, wat te doen als ze zich pijn doen, hoe een huisdier te verzorgen, wat te doen als ze op stap gaan, gaan feestvieren of op school zijn. Elk onderdeeltje wordt kort ingeleid, waarna stap voor stap wordt uitgelegd wat te doen om tot een resultaat te komen. Af en toe wordt ook in een grijze kader nog een extra tip gegeven om alles nog vlotter of beter te laten verlopen.

Dit boekje is bedoeld voor kinderen die niet dadelijk wíllen (of kunnen) terugvallen op de hulp of de uitleg van ouders of grotere broers of zussen. Zo worden alledaagse dingen stap voor stap duidelijk gemaakt. Het boekje lijkt mogelijk handig voor kinderen uit (éénouder-) gezinnen die misschien iets meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid moeten aan de dag leggen of kinderen waarvan de ouders vaak afwezig zijn. Zo kunnen deze kinderen makkelijker zelfstandig kleine klusjes uitvoeren, zonder dat ze met de handen in het haar moeten zitten of alles in het honderd laten lopen.
Je kan je echter niet van de indruk ontdoen dat dit ook een tegengesteld effect kan hebben op een gezinssituatie waarin iedereen maar zijn eigen ding doet en geen hulp of inspraak van anderen (of ouderen) nodig lijkt te hebben. Het maakt het ‘samen’-leven er nóg individualistischer door.

 

Pol Van Damme
november 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 december, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007