Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Doe niet zo druk!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerard van Midden

 Aantal blz.

 25

 Illustrator:

 Wouter Tulp

 ISBN:

 9789047502890

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 koningen, prinsessen, druk, ADHD

 Prijs: €

 8,95

 

 

Koning Egon is bijna jarig. Hij geeft een feest en verlangt van alle genodigden hetzelfde cadeau: een portret van zichzelf. Hij is immers al die portretten van zijn voorouders beu. Zijn dochter Adelie komt hem storen en wil hem helpen met de uitnodigingen. Maar ze is nogal onstuimig en veel te snel. Gelukkig is er Theodoor, een geduldige bediende die haar helpt als ze weer eens ‘te druk’ is. Tijdens het feest tracht ze zich te gedragen maar ook dan loopt het mis. Gelukkig krijgt ze een goed idee: ze maakt ook een portret voor de koning. Maar zal hij het mooi vinden?

Zonder twijfel zal je kunnen lachen met alle gekke stoten van de drukke Adelie. En als blijkt dat ook de koning die drukte in zich heeft, weet je dat het er geregeld erg rumoerig aan toe zal gaan in het koninklijk paleis. Op een humoristische manier neemt dit boek het op voor ‘drukke’ mensen en brengt zo ADHD onder de aandacht. Het wordt nergens vermeld, maar als je het gedrag van Adelie bekijkt en de goeie raad van de brave lakei Theodoor hoort, weet je wel wat er aan de hand is. Op een gemoedelijke manier komen enkele oplossingen in het boek naar voor, Adelie weet hoe ze kan proberen minder druk te doen. Alleen lukt het niet altijd even goed, net als bij vele kinderen in de realiteit. Dat maakt dit verhaal zo herkenbaar en tegelijk toch grappig. De expressieve, speelse illustraties geven perfect de drukte en de bijhorende rust weer.
Dit boek kwam tot stand met de hulp van de hersenstichting Nederland. Zo proberen ze op een speelse manier begrijpelijk te maken wat ADHD is.

 

Mik Ghys
november 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 december, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007