Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De vrouw en het jongetje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Kaatje Vermeire

 ISBN:

 9789058383990

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 angst, vooroordelen, vriendschap, oud en jong

 Prijs: €

 16,75

 

 

In de stad woont een reus van een vrouw. Het jongetje is bang voor haar. Hij vermoedt dat zij kinderen vangt en opeet. Stilaan wordt zijn angst een obsessie. Hij bespiedt haar en volgt haar op de markt en doorheen de straten. Tot zij oog in oog staan met elkaar en zij met elkaar kennismaken. Dan gaat er een wereld voor hem open en verdwijnen zijn vooroordelen als sneeuw voor de zon.
Zo blijkt hoe zijn vooroordelen en zijn fantasie zijn angst gevoed hebben en hoe de realiteit helemaal anders blijkt te zijn.

Dit innemende prentenboek komt in eerste instantie ietwat bevreemdend over. Maar het neemt je als lezer/kijker mee op sleeptouw en opent een wereld waarin verbeelding en realiteit voortdurend met elkaar flirten.
De paginagrote illustraties kan je alleen maar bewonderen met groot ontzag voor de gedurfde composities. Ook hierin is de mix van realiteit en fantasie meer dan geslaagd. De bruinige tinten zijn weemoedig en zacht. Zij evolueren met het verhaal mee van wreed en onheilspellend tot charmant en warm.
In zijn tekst speelt De Kockere, zoals we van hem gewend zijn, op een subtiele manier met taal. Hij wikt zijn woorden, combineert proza met poëzie en versterkt sferen door bewust gekozen klanken en herhalingen.

Kortom, een hartverwarmend verhaal dat zowel kinderen als volwassenen boeit en dat opvalt door zijn gedurfde, niet voor de hand liggende uitwerking.

Bekroond met een Boekenpluim 2008.

 

Eric Vanthillo
november 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007