Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Mijn laatste dag als genie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tanneke Wigersma

 Aantal blz.

 131

 Illustrator:

 (omslag) Suzanne Hertogs

 ISBN:

 978904510565

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vriendschap, dagboek, dood

 Prijs: €

 12,95

 

 

Fey en Meije zijn beste vriendinnen; ze delen alles met elkaar en ook hun vrije tijd brengen ze veel bij elkaar door. Tot Meije, een stil en heel gewoon meisje, op een dag op school ineenzakt. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en blijkt dodelijk ziek te zijn. Ze vraagt Fey om haar dagboek te verbranden, als ze dood is. Maar als het zover komt, is Fey toch nieuwsgierig en begint in het dagboek te lezen. En daarin ontdekt ze een verschrikkelijk geheim.

De eerste helft van het verhaal geeft de lezer een beeld van twee gewone meisjes die heel erg bevriend zijn met elkaar en als Meije ziek wordt is Fey heel dikwijls bij haar om haar, en haar ouders, te steunen en te helpen. In het tweede deel leest de lezer mee in het dagboek, waartussen bedenkingen van Fey in een ander lettertype zijn gevoegd. En net als Fey is de lezer eveneens overdonderd en van de kaart door wat er in het dagboek staat. Dan blijken kleine details die in het eerste deel zo goed als geen belang hebben, plots een heel andere betekenis te krijgen.
Fey kan het ook niet bevatten en op de begrafenis van Meije komt ze naar buiten met haar verhaal. Dat geeft een enorme schok bij alle aanwezigen en het verhaal eindigt dan ook in chaos. Net zoals het chaos veroorzaakte bij Fey. Maar die heeft zich er ondertussen al overheen gezet. Toch kan dit slot menig lezer wrevelig achterlaten omdat hij/zij in het ongewisse wordt gelaten over wat er verder gebeurt en hoe de familie en vrienden dit gegeven verwerken.
Het verhaal is knap opgebouwd en de lezer blijft geboeid – en daarna verbouwereerd – tot het einde. Een aanrader!

 

Pol Van Damme
november 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 november, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007