Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De dromers van Morfhuis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Esther van Lieshout

 Aantal blz.

 273

 Illustrator:

 (omslag) Wouter Tulp

 ISBN:

 9789021665108

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, dromen, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Rasmus woont met zijn vader in een klein rommelig winkelhuisje. Op sommige vragen krijgt Rasmus geen antwoord van zijn vader. Op een nacht gebeurt er iets vreemds en is zijn vader verdwenen. Wel vindt Rasmus een eigenaardig voorwerp dat zijn vader altijd erg goed opborg. Rasmus gaat de ontvoerder van zijn vader achterna en komt bij een grote koperen deur. Eens die voorbij belandt hij in een totaal andere wereld, in een plaatsje Dromers Haven, waar hij zich dadelijk thuis voelt. Rasmus komt er achter dat hij een bijzondere gave bezit. Maar een angstaanjagend wezen heeft het op Rasmus gemunt. En zal Rasmus zijn vader terugvinden?

Samen met Rasmus duikt de lezer in een erg ‘Anton Pieck-achtige’ wereld: kleine, knusse huisjes in een stemmig dorpje. Een dorpje dat in één of ander sprookjes-achtig themapark niet zou misstaan.
Het verhaal begint spannend en de lezer is snel geïntrigeerd door de beschreven omgeving. Maar de nieuwsgierigheid van de lezer verslapt naarmate het verhaal vordert. De belevenissen van Rasmus en zijn zoektocht worden lang uitgesponnen, waardoor de vaart uit het verhaal wordt gehaald.
Rasmus wordt beschreven als een voorzichtige jongen die zichzelf niet als bijzonder of heldhaftig ziet, maar het ongewild wel wordt. Hij bijt zich vast in zijn zoektocht en als hij het daardoor aan de stok krijgt met duistere figuren, gaat hij dat niet uit de weg.
Het thema uit het verhaal is een variatie op een klassiek thema: het goede, eerlijke, edelmoedige, … dat het moet opnemen tegen de duistere plannen van wezens die uit zijn op macht en overheersing.
En zoals het in zulk verhaal gebeurt, komt de jonge held ook wel eens in nauwe schoentjes te staan, maar zoals bij elk wensvervullend verhaal komt op het einde alles in orde.
Een ontspannend, dromerig verhaal dat iets te lang uitgevallen is.

 

Pol Van Damme
november 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 november, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007