Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Igor, beer in nood

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rindert Kromhout

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025850838

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 bruine beren, dierenmishandeling

 Prijs: €

 12,95

 

 

De beer Igor groeit op in een groot en avontuurlijk bos. Samen met zijn broertje Wadja leert Igor alles wat een beer moet weten om te overleven. Het is een fijne zomer voor de twee welpen en hun moeder, tot op een dag vreemde dieren tussen de bomen verschijnen…

Rindert Kromhout bewijst weerom zijn vertelkunst als auteur. Dit verhaal wordt volledig verteld vanuit het standpunt van de jonge beer Igor. Hoe hij als welp wordt gevangen genomen door mensen (hij noemt ze dunne dieren) die hem leren te dansen bij tromgeroffel. Dat verandert zijn jonge leven compleet. Gelukkig zijn er op het einde van het verhaal ook mensen die met hem begaan zijn en hem naar Het Berenbos brengen.
Een origineel, gevoelig, ontroerend en mooi dierenverhaal waarbij de auteur erin slaagt om het leven (met zijn gelukkige, verdrietige en pijnlijke momenten) vanuit de beer Igor te vertellen zodat je als lezer een duidelijk beeld krijgt over het leven van beren in gevangenschap. Zijn angst, de kunstjes die hij moet leren, de pijn, de manier waarop hij alles beleeft, het wordt door Rindert Kromhout treffend verwoord.
In het nawoord wordt ook uitgelegd dat wat Igor in het verhaal meemaakt ook in werkelijkheid gebeurt. Dit boek steunt ook de organisatie achter ‘Het Berenbos’ waar dansberen of circusberen of beren uit een dierentuin waar geen plaats meer voor hen was, worden opgevangen en weer gewoon beer kunnen zijn in een bos vol beren en wolven, bijna net zoals in de natuur.

 

Hilde Umans
oktober2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007