Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De nieuwe wereld van William Tinker

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Ulrich

 Aantal blz.

 148

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789000037728

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 15de eeuw, geloof, emigratie, Nieuwe Wereld

 Prijs: €

 12,95

 

 

1619. De Engelse William Tinker en zijn familie zijn uitgeweken van Engeland naar Nederland omdat zij in Engeland hun geloof niet vrijuit konden beleven. Zij volgen een zeer strenge katholieke richting en worden Pilgrims genoemd. Maar zelfs in het vrije Delft is niet iedereen gelukkig met hun aanwezigheid. Regelmatig zijn er pesterijen en provocaties. De Pilgrims besluiten naar Amerika uit te wijken om er een nieuwe toekomst op te bouwen. Enerzijds wil William wel mee, maar anderzijds is hij verliefd op Maayke en die zal hij dan moeten missen. Hun tocht wordt een ware lijdensweg en het leven in de Nieuwe Wereld bijzonder hard en meedogenloos. Zal William zijn Maayke ooit terugzien?

Dit verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De auteur heeft die gebeurtenissen aangewend om er het verhaal van William mee te vertellen. Het strenge geloof speelt hierin een belangrijke rol. En dat is nu net iets wat moeilijk vatbaar is voor de hedendaagse lezer. Die kan zich niet voorstellen dat er geen plezier mag gemaakt worden, dat je zelfs niet mag fluiten, dat er niet mag worden gelachen, dat het openstaan van een bovenste knoopje aan een blouse tot een uitbrander kan leiden, … Ook William twijfelt dikwijls maar zijn ouders en de godsdienstige leiders twijfelen absoluut niet. Alles is Gods wil, toeval bestaat niet. Dat lijkt er zo diep ingestampt dat zelfs William, na een onmenselijk hard jaar in de Nieuwe Wereld, zijn geloof onvoorwaardelijk trouw blijft.
Dit historische verhaal geeft een beeld van het leven van deze strenge Pilgrims (die men puriteinen noemt) dat voor menig lezer moeilijk te bevatten zal zijn. De lezer verneemt meteen ook de oorsprong van het Thanksgiving-feest in Amerika.

 

Pol Van Damme
oktober 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 oktober, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007