Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zusje vermist

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anne Cassidy

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789085681434

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Yvonne Kloosterman

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Missing Judy

 AVI:

 8

 Thema’s:

 zus, vermist, familie, missen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Acht jaar geleden is de kleine zus van Kim verdwenen. Kim moest op haar letten maar maakte ruzie zodat de kleine Judy alleen in het donker over straat liep. En nooit meer terugkwam. Kims ouders startten een uitgebreide zoektocht en probeerden in de media te blijven door de organisatie ‘Vermiste kinderen’ op te richten. Ze kregen contact met andere radeloze ouders en probeerden actie te blijven voeren. Daarom dat ze zelfs na acht jaar veel verwachten van een nieuwe uitzending op televisie. Daarin wordt getoond, via computerbeelden, hoe Judy er nu zou kunnen uitzien. Telkens opnieuw moet Kim proberen om haar leven in handen te krijgen, maar ze heeft er problemen mee. Ze ziet regelmatig een meisje dat op haar zus lijkt, of klampt zich vast aan het verhaal van een vriendin over een Amerikaans meisje dat erg op haar zus lijkt. Haar grootste probleem is echter dat ze acht jaar geleden de politie op een fout spoor heeft gezet. Ze wou zich zo graag iets herinneren van die avond, dat ze een rode bestelwagen verzon. De politie was in de wolken, de bestelwagen bleef het belangrijkste aanknopingspunt. Maar Kim weet dat het allemaal verzonnen is en durft niets te zeggen. Tot er toch schot in de zaak komt, vanuit onverwachte hoek.

Kims gevoelswereld is een puinhoop, allemaal door de verdwijning van haar zus. Alles draait dan ook al acht jaar rond haar verdwenen zus. Zij voelt zich schuldig, omdat ze haar zus alleen gelaten heeft, omdat ze de politie een leugen verteld heeft, omdat ze haar ouders bezorgd maakt zodat ze haar naar een therapeute sturen. Al die gevoelens worden verwerkt in de nasleep van de uitzending acht jaar na de verdwijning van haar zus. Plots komt het hele onderzoek toch in een stroomversnelling, wat zowel voor Kim als voor haar ouders een zeer aangrijpende periode is.
De spanning wordt mondjesmaat opgebouwd, door flitsen uit het verleden te combineren met de huidige ontwikkelingen. Ongelooflijk knap uitgewerkt. Je leeft helemaal mee met Kim en haar geheim. De ontknoping is dan ook een slag in het gezicht van de hele familie. Deze sterke plot houdt je urenlang vast, waarbij je een grote opluchting voelt als de zaak opgelost geraakt. Een psychologische topper.

 

Mik Ghys
september 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 oktober, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007