Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Groeten uit Londen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joyce Pool

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789056379438

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 terrorisme, gevangenis, vals beschuldigd

 Prijs: €

 14,95

 

 

Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal en zijn vriendin Sanne hun klasgroep kwijt. Ze trachten op eigen houtje met het openbaar vervoer de groep terug te bereiken wanneer ze aan de bushalte aangesproken worden door enkele mannen van India of Pakistan. Zelfs wanneer ze op de bus stappen, blijven de mannen hen volgen. Vooraleer ze afstappen geven ze Jamal een cadeautje, zomaar. Maar Jamal vertrouwt het niet en opent het pakketje. Er blijkt een bom in te zitten. Sanne en Jamal slaan alarm maar in al de drukte worden ze zelf als de terroristen bekeken. De politie pakt hen op en ondervraagt hen. Sanne mag de volgende dag het politiekantoor verlaten maar Jamal niet, alleen maar omdat hij van Marokkaanse afkomst is. Een lange, uitzichtloze wachttijd begint voor hem…

Een onschuldige schooluitstap mondt voor Sanne en Jamal uit in een nachtmerrie. Net nadat ze zijn opgepakt zijn ze nog zo naïef om te geloven dat alles een misverstand is, dat ze snel weer vrijgelaten zullen worden. Maar naarmate de tijd verstrijkt en er telkens nieuwe verhoren plaatsvinden, verdwijnt hun hoop. Plotseling beseffen ze hoe diep ze in de problemen zitten. Voor Sanne valt het uiteindelijk nog mee, de politie gelooft haar verhaal en ze mag naar huis. Bij Jamal blijven ze graven, net of het is onmogelijk dat hij er helemaal niets mee te maken heeft. Dit verhaal toont een dubbele realiteit. Vanuit het standpunt van de politie staan ze volledig in hun recht. Ze willen alles grondig onderzoeken en laten Jamal pas gaan als ze volledig zeker zijn dat hij onschuldig is. Daarom duurt het ook zo lang, ze onderzoeken alle pistes. Voor het standpunt van Jamal heb je uiteraard het meeste begrip, het zijn zijn gevoelens en gedachten die hier aan bod komen. Je beleeft ze intens mee, van de wanhoop en de vertwijfeling als ze hem niet geloven, tot de berusting naar het einde toe. Wat moeilijker wordt is zijn uiteindelijke afkeer van zijn vroegere leven. Deze gevangenschap heeft hem getekend voor zijn leven, hij is zijn levenslust en liefde voor Sanne kwijt omdat hij niet geloofd wordt op zijn woord. Als Marokkaan zal hij altijd als ‘gevaarlijk’ bekeken worden, dat beseft hij nu pas. De politiemensen doen hun werk grondig en staan volledig in hun recht, ook al lijkt dit een verregaande daad van racisme. Voor Jamal is het een zware ontnuchtering, wat hij nu met zijn toekomst wil doen is een raadsel, maar het belooft niet veel goeds. Dat gevoel krijgt de lezer erg sterk bij het einde van dit verhaal.
Een sterk sociaal drama, zeer actueel en realistisch geschreven. Door zowel Sanne als Jamal te belichten vallen de verschillen in hun behandeling door de politie extra op. Hun karakters werden sterk uitgewerkt, hun gevoelens geloofwaardig en hun gedrag begrijpelijk. Dit verhaal biedt heel wat stof tot nadenken en zorgt voor levendige discussies!

 

Mik Ghys
september 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007