Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Alleen beer mocht mee

 Reeks:

 

 Auteur:

 Vivian den Hollander

 Aantal blz.

 159

 Illustrator:

 Taxi/Getty Images

 ISBN:

 9789047500834

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 WO II, Indonesië, werkkamp

 Prijs: €

 12,95

 

 

Trudi woont met haar familie in Nederlands-Indië. Ze bekijkt de wereld doorheen de ogen van een kind. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en voor Trudi worden dat onrustige en verwarrende tijden. Haar vader wordt gearresteerd en zij komt met haar moeder en de andere kinderen in een jappenkamp terecht. Het leven daar is niet prettig. Zal ze haar vader ooit nog terugzien?

Dit is een herdruk van dit verhaal. Het is gebaseerd op herinneringen van de échte Trudi die haar belevenissen aan de auteur heeft verteld. Die heeft deze herinneringen dan in een verhaal gegoten.
Het verhaal zal waarschijnlijk Nederlandse kinderen vertrouwder in de oren klinken; voor Vlaamse kinderen is dit een eerder ongekend gegeven. Maar daarom is het niet minder levensecht. Integendeel, de kinderen krijgen een blik op een deel van de Tweede Wereldoorlog waarover ze weinig kennen.
Doordat het verhaal geschreven is gezien door de ogen van de kleine Trudi, zullen de onzekerheden, twijfels en angsten zeker herkenbaar overkomen voor de jonge lezers. Ook het beeld van het jappenkamp, bij ons heel weinig gekend, zal een duidelijke indruk achterlaten.
De moeite waard om een ander, ongekend aspect van WO II te leren kennen.

 

Pol Van Damme
september 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007