Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zoektocht in Katoren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan Terlouw

 Aantal blz.

 211

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789056379131

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 maatschappij, zoektocht, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

De zestienjarige geitenhoeder Koss ontmoet een stervende oude dame die zich heeft teruggetrokken in de bergen. Hij helpt haar tijdens haar laatste dagen en belooft dat hij op zoek zal gaan naar haar verdwenen zoon. Hij verlaat zijn berg en trekt door het land. Onderweg is hij verrast over de manieren waarop mensen in sommige steden leven. In de stad Minder durft niemand te dicht bij een ander komen, uit schrik voor een schadeclaim of een rechtszaak. In Loonstad gaat iedereen uit werken en heeft niemand tijd voor een ander. In Regelrecht heeft iedereen voor alles stempels, formulieren en handtekeningen nodig. In Meienzorg red hij een hangbuikzwijntje en is de held van de dag, maar ondertussen kweken ze er varkens in gigantische betonnen gebouwen. Tenslotte komt hij aan in Cnocke en Spalk, waar de stad in twee verdeeld is. De ene helft verkoopt wapens aan het buitenland en de andere helft helpt dan de slachtoffers uit dat land. Hij raakt er verliefd op Vulcana en wil niet langer alleen maar een waarnemer van al het onrecht zijn. Speciaal voor haar blaast hij een trein vol wapens op. Hij wordt gearresteerd maar dat is buiten zijn vrienden gerekend. In elke stad heeft hij immers mensen ontmoet die zich door zijn onschuld en eenvoud aangesproken voelden. Zij slaan nu de handen in elkaar. Maar kan hem dat helpen?

Dit onverwachte vervolg op ‘Koning van Katoren’ wil opnieuw een aanklacht zijn tegen de hedendaagse maatschappij. Diverse samenlevingsproblemen werden verwerkt in de verschillende steden die Koss bezoekt: de bureaucratie, het gerecht, mensen die struikelen over pietluttigheden, de bio-industrie, de wapenhandel en het gebrek aan tijd voor elkaar. Koss is de verpersoonlijking van hoe het moet, zijn eenvoud en onschuld openen de ogen van wie met hem in aanraking komt. Iedereen die hem kent kan doen ook niet anders dan hem te hulp schieten als het nodig is. En uiteraard is er nog de wijze koning Stach, die zelfs na al die jaren nog steeds een mooie oplossing kan bedenken. Alleen jammer dat hij dat niet kan voor zijn problematische steden. Hij is blijkbaar een goede koning, maar het beeld dat Koss krijgt van zijn land is toch niet zo positief. In ieder geval blijft het de moeite om te lezen hoe Koss zich redt in elke stad. Hij hoeft er geen oplossing te bedenken, zoals Stach, maar ziet toch haarscherp de problemen. Nu is het aan de koning om weer in actie te schieten, lijkt me.
Het verhaal is vlot geschreven maar de overduidelijke boodschap ligt er iets te dik op. En zonder oplossingen deze keer, behalve voor Koss en Vulcana.

 

Mik Ghys
augustus 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007