Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verkocht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Hagen

 Aantal blz.

 171

 Illustrator:

 Philip Hopman

 ISBN:

 9789045105604

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 ontvoering, kindslaven, kamelenrace

 Prijs: €

 13,50

 

 

Yaqub wordt door zijn ouders verkocht aan een man die hen een gouden toekomst belooft. Maar Yakub komt in een hel terecht. Hij moet in een ver land gaan racen op kamelen. Yakub leert andere kinderen kennen die op eenzelfde manier daar beland zijn. Hun leven heeft geen waarde, als ze maar races winnen voor de emir. En ontsnappen staat gelijk aan zware sancties en een nog miserabeler bestaan. Yakub ziet zijn toekomst somber in.

In een heel duidelijke taal vertelt de auteur een sterk beklijvend verhaal. Iedereen heeft al wel gehoord van de kamelenraces met jonge jockeys. Dat hun bestaan zo ellendig is, beseft de lezer pas na het lezen van dit verhaal.
De ellende, de wanhoop, de honger en het gevoel van machteloosheid van de kinderen wordt door de auteur op een erg beeldende manier uitgewerkt. Je hebt mee kou als de kinderen ’s nachts in een container trachten te slapen, voelt mee hun honger als ze op een taai stuk leer kauwen, voelt mee de pijn als er iemand gestraft wordt of de angst om niet te winnen met een schreeuwende trainer op de zijbaan!
Door het nawoord van de auteur, dat gestaafd wordt door een aantal korte krantenberichten, wordt het gegeven nog sterker!
Een bijzonder sterk verhaal over een weinig gekend gegeven! Beslist een aanrader!

Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2008.

 

Pol Van Damme
augustus 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007