Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Papavera. De ring van de kruisridder

 Reeks:

 

 Auteur:

 E.W. Heine

 Aantal blz.

 350

 Illustrator:

 (omslag) Wim Euverman

 ISBN:

 9789026121142

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Duits: Jeske Nelissen

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Papavera. Des Ring des Kreuzritters

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Middeleeuwen, queeste, avontuur

 Prijs: €

 16,95

 

 

Papavera wordt op haar vijftiende kasteelvrouw en tot afgunst van een naburig kasteelheer weet ze haar zaakjes goed te beredderen. Door listig gebuik te maken van de goedgelovigheid van de mensen en door Papavera in een slecht daglicht te stellen bij de inquisitie, moet Papavera vrezen voor haar leven. Ze vlucht en gaat op zoek naar haar vader die al verscheidene jaren op kruistocht is en niet terugkeert. Het wordt een avontuurlijke, maar ook gevaarlijke tocht waarbij Papavera zich dikwijls in een ander personage moet vermommen. En als ze dan eindelijk in het Heilige Land aankomt, waar moet ze beginnen zoeken? Het lijkt een speld in een hooiberg.

Aan actie ontbreekt het niet in dit verhaal. Papavera rolt van het ene avontuur in het andere; het ene al gevaarlijker dan het andere. De lezer leert haar kennen als een zeer ondernemende jonge dame die haar mannetje best weet te staan. Gelukkig voor haar krijgt ze ook hulp van enkele mensen op haar kasteel, een reizend gezelschap en een dwerg. Die helpt haar steeds uit de penarie als ze weer eens te goedgelovig is geweest.
Als ze haar doel bereikt en het verhaal naar zijn ontknoping komt, voegt de auteur een filosofisch element in dat het verhaal iets meer diepgang geeft. Tussendoor leert de lezer ook allerlei wetenswaardigheden kennen over het leven in de middeleeuwen op de verschillende plaatsen waar Papavera doortrekt.
Toch kan het de lezer niet ontgaan dat het Papavera telkens wonderwel lukt om zich uit allerhande penibele situaties te redden en is ze iedere belager telkens te slim af. Ze ondervindt nooit een écht grote tegenslag, ondanks dat er mensen en dieren sterven die haar erg dierbaar zijn. Doorheen het hele avontuur blijft Papavera er rotsvast van overtuigd dat ze haar doel zal bereiken en haar vader zal vinden.
Het verhaal leest erg vlot en door de veelvuldige acties heeft het een enorme vaart die de lezer geboeid houdt tot het einde.
Voor een hele tijd puur leesplezier!

 

Pol Van Damme
augustus 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007