Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kikker en Pad zijn altijd samen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arnold Lobel

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Arnold Lobel

 ISBN:

 9789021621616

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007 (7e druk)

 Vertaler uit…:

 Engels: Ank van Wijngaarden

 Leeftijd:

 +5 (voorlezen) 
 +7 (zelf lezen)

 Originele titel:

 Frog and Toad together

 AVI:

 5

 Thema’s:

 vriendschap, dieren, leven

 Prijs: €

 12,95

 

 

De verhalen van Kikker en Pad, die we ondertussen bij de klassiekers kunnen rekenen, blijven bekoren en ontroeren, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Deze bundel dateert oorspronkelijk uit 1972, en ‘de tand des tijds’ krijgt er geen vat op. Daarom kunnen we het alleen maar toejuichen dat de verhalen keer na keer herdrukt worden. In 1982 werd dit boek trouwens onderscheiden met een ‘Vlag en Wimpel’.
In 5 eenvoudige verhalen volgen we Kikker en Pad doorheen hun dagelijkse leven:
Pad maakt een lijstje om zijn dagverloop overzichtelijk te houden. Maar als de wind ermee op de loop gaat, moet Kikker hem te hulp snellen. Kikker geeft zaadjes aan Pad om een mooie tuin te maken. Maar dat is wel erg veel werk … Pad verrast Kikker met zelfgebakken koekjes die heerlijk smaken. Maar hoe stoppen ze hun overheerlijke proeverij? En hoe krijg je wilskracht? Samen trotseren ze wilde avonturen om te ontdekken of ze ‘dapper’ zijn. En als Pad droomt van een grootse carričre wordt Kikker alsmaar kleiner. Tot Pad hem niet meer vindt. Gelukkig was het maar een droom. En na een stevig ontbijt spelen ze fijn de ganse dag samen buiten.

De eenvoudige verhalen zijn telkens weer een feest om voor te lezen of om zelf te lezen. Ze ontroeren en doen je vaak stilletjes glimlachen. Ze zijn licht filosofisch getint en laten zich vooral ‘tussen de lijnen door’ lezen.
Het taalgebruik is eenvoudig en de sfeer warm en liefdevol.
De twee figuren vullen elkaar goed aan en hun karakters zijn helder en herkenbaar uitgewerkt. “Want dieren zijn precies als mensen” (dixit Mijnheer de Uil) is hier perfect toepasbaar. Hun kleine kantjes zijn zeer menselijk en hun vriendschap hartverwarmend.
De illustraties zijn vertederend, de rijke expressie van de figuren spreekt boekdelen en de zachte sepiatinten kunnen je alleen maar bekoren.

 

Eric Vanthillo
september 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007