Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kijken naar muziek

 Reeks:

 

 Auteur:

 William Lach

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789056378424

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: L.M. Niskos

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Can you hear it?

 AVI:

 

 Thema’s:

 muziek

 Prijs: €

 19,95

 

 

Voor dit boek werden een aantal klassieke muziekstukken gekoppeld aan een kunstwerk uit het Metropolitan Museum of Art in New York. Muziek roept immers beelden op en voor sommige stukken is dat duidelijker dan voor andere. Sommige componisten hebben zelf duidelijk verteld welk beeld ze voor ogen zagen bij hun muziek, andere deden dat niet maar toch spreekt hun muziek voor zich.
Nadat in het boek aandacht besteed wordt aan de muziekinstrumenten, met een korte uitleg per instrument, krijg je per dubbele bladzijde de afbeelding van een kunstwerk. Op de linkerbladzijde vind je dan enkele vragen die bij de muziek en het schilderij horen. Want het boek is voorzien van een CD waarop al de behandelde muziekfragmenten staan. Zo kan je luisteren naar de haastige hommel die van bloem naar bloem vliegt in ‘De vlucht van de hommel’ of de rammelende skeletten die dansen op de muziek van het orkest in ‘Het carnaval der dieren: fossielen’. De combinatie van schilderij en muziek versterkt het genieten van beide.
Dit is een interessante kijk op kunst, een echte belevenis waarin kijken en luisteren mooi gecombineerd wordt. Achterin het boek vind je nog extra informatie over de kunstwerken en hun makers, de herkomst van de kunstwerken en informatie over de uitvoering van de muziekwerken. Zelfs enkele websites worden vermeld voor wie nog verder op zoek wil.
Een aantrekkelijk kijk op kunst.

 

Mik Ghys
augustus 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007