Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De wonderlijke lotgevallen van Olle en
 Lena

 Reeks:

 

 Auteur:

 Maria Parr

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 Heleen Brulot

 ISBN:

 9789085680031

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Noors: Bernadette Custers

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Vasselhjarte

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, familie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Lena en Olle wonen naast elkaar en Olle vindt Lena zijn beste vriendin. En hoewel Lena veel met Olle optrekt, laat ze nooit blijken dat hij haar beste vriend is.
Ze halen heel wat streken uit, zonder dat ze zo bedoeld zijn. Wanneer ze de midzomerheks moeten maken die ’s nachts zal verbrand worden, gebruiken ze een waardevolle grote pop van Lena’s moeder. Die moet natuurlijk gered worden van het vuur, en er is alleen een mestwagen in de buurt. De gevolgen laten zich raden. Ook het vullen van een ark loopt niet van een leien dakje. De koe van de oom van Olle heeft geen zin om bij die andere dieren op een bootje te gaan staan en springt in het water. Gelukkig duikt de oom op om zijn koe te redden.
Maar dan slaat het noodlot toe: Lena verhuist. Olle is lusteloos en heeft nergens meer zin in. Tot Lena voor de deur staat: ze is weggelopen. Olle tracht haar te verstoppen maar houdt dat niet lang vol. Maar de wegloopactie heeft succes: Lena komt terug!

Dit sfeervolle verhaal vertelt over het gemoedelijke leven aan de rand van een klein dorp, waar alledaagse situaties soms een bron van inspiratie kunnen zijn. De viering van het midzomerfeest, het bakken van wafels, meerijden in de bak op de bromfiets van opa: het zijn stuk voor stuk belevenissen die voor onvergetelijke herinneringen zorgen. Lena en Olle doen er nog een schepje bovenop als hun fantasie aan het werk gaat. Het zijn twee pittige kinderen die houden van het buitenleven, hun familie en hun omgeving. Hun belevenissen zijn grappig en tegelijk ontroerend. Je geniet er glimlachend van. Het boek werd dan ook terecht bekroond met de Noorse kinderliteratuurprijs in 2005.

Bekroond met een Boekenwelp 2008 en een Zilveren Griffel 2008.

 

Mik Ghys
augustus 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007