Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Toverfluit

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frank Groothof, Harrie Geelen (liedteksten)

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Karst-Janneke Rogaar

 ISBN:

 9789046800706

 Uitgever:

 Nieuw Amsterdam

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 opera, Mozart, toverfluit, magie

 Prijs: €

 19,95

 

 

Frank Groothof is bekend als Frank uit Sesamstraat en van zijn vele muziekvoorstellingen. Zijn voorstellingen zijn nu ook in boekvorm uitgebracht, met telkens een cd erbij.
Zo kan je zijn verhalen lezen, bekijken en beluisteren. Of beter: zijn bewerkingen van klassieke verhalen, zoals in dit geval ‘De Toverfluit’, alom gekend van de opera van Mozart.
Hierin vertelt hij het verhaal van Papageno, de vogelvanger, en de prins Tamino die in opdracht van de koningin van de nacht haar dochter moeten bevrijden uit de klauwen van de wrede Sarastro. Ter bescherming tegen angst en gevaar geeft zij hen een toverfluit mee.
Groothof weet aloude verhalen en mythen te vertalen naar kinderen van nu. Hij maakt ze eigentijds en populair. Dit wekt echter voor- en tegenstanders op. Je kunt hem simplisme en populisme verwijten, maar zijn verhalen worden door kinderen gretig gesmaakt. Blijft dan wel de vraag of de kernboodschap van het verhaal overeind blijft.
Als leesboek is dit boek minder geslaagd. De spreektaal komt enkel luidop gelezen goed tot zijn recht. Omdat het in rollen is uitgeschreven als een scenario, is het uitermate geschikt voor rollenspel. In je eentje kan je het boek best lezen terwijl je naar de cd luistert. Zo hoor je ook de muziek en de expressieve klanken van de verschillende personages/voorlezers.
Ondertussen kijk je je ogen uit naar de vele illustraties waarop tal van details te ontdekken zijn. Ze sluiten echter evenmin aan bij het mythische karakter van het verhaal, maar ogen veeleer stroef en chaotisch en zijn, net als het verhaal, vrij oppervlakkig en weinig gelaagd.
Wel geslaagd is de inleiding van Jan Paul Schutten. Hij vertelt op heldere en eenvoudige wijze over het ontstaan van opera als kunstvorm en over Mozart en zijn opera ‘De Toverfluit’. Deze inleiding kadert het verhaal, op gepaste wijze, in zijn historische context.

 

Eric Vanthillo
september 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 september, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007