Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Maak maar open

 Reeks:

 

 Auteur:

 Emily Gravett

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Emily Gravett

 ISBN:

 9000037050

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Rindert Kromhout

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Meerkat Mail

 AVI:

 

 Thema’s:

 dieren, mangoesten, familie, reis, thuis

 Prijs: €

 12,50

 

 

Sjonnie Stokstaart woont met zijn grote familie in de Kalahari woestijn, waar het erg droog en erg heet is. Stokstaartjes leven altijd samen en kunnen zich zo verdedigen tegen hun vijanden, waaronder de gevreesde jakhals. Als, op een dag, de drukte van het samenleven hem te veel wordt, besluit hij weg te gaan. Hij reist de ganse wereld rond en bezoekt zijn familieleden, de andere mangoestensoorten. Maar hoe hij ook zoekt, uiteindelijk blijkt het thuis toch het best en het gezelligst te zijn bij zijn eigen familie.

Het gegeven van dit verhaal is zo oud als de straat (het gras lijkt groener aan de andere kant maar uiteindelijk blijkt het nergens zo goed te zijn als thuis), maar de uitwerking ervan doet dit gegeven overstijgen.
Fantasie en realiteit vermengen zich met veel humor en prettige details. Doorheen het verhaal steek je heel wat op over een voor ons vrij onbekende diersoort, terwijl de vermenselijkte gedragingen zorgen voor herkenning en de nodige glimlachjes.
De postkaarten die Sjonnie telkens naar zijn familie stuurt en die het verhaal doorkruisen fungeren als flapjes die je nieuwsgierigheid stimuleren en je ontdekkingsdrang bevredigen. De auteur/maker van dit boek heeft oog voor details wat bewondering afdwingt. Zoals de vele kleine lettertjes op de postkaarten, de postzegels, de kinderlijke schriftuur, de advertentie voor het boek ‘Wie ben ik?’, enz.
De realistische, zachtgekleurde illustraties in natuurlijke tinten spelen gretig in op de mengeling van realiteit en fantasie. De expressie van de dieren spreekt boekdelen en de vele details die je keer na keer blijft ontdekken maken je blij van plezier.
Ook mooi is hoe tekst en tekeningen elkaar aanvullen: in de tekst lees je enkel in het begin van het verhaal over de gevaarlijke jakhals, terwijl deze in de prenten gans de tijd aanwezig is. Dit creëert een gedegen spanning die het verhaal voortstuwt en tegelijkertijd zie of weet je als lezer/kijker meer dan het hoofdpersonage zelf.

 

Eric Vanthillo
juli 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 juli, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007