Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Keepvogel/De kijktoren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wouter van Reek

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Wouter van Reek

 ISBN:

 9789025851002

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 vriendschap, samenleven, fantasie, bouwen

 Prijs: €

 11,50

 

 

Na ‘Noodweer’ (nominatie Kinderboekwinkelprijs en nominatie Deutscher Jugendliteraturpreis 2007)            en ‘De uitvinding’ (Zilveren penseel 2007) is dit het derde prentenboek over Keepvogel, de loopvogel met zijn rode cape, en zijn hond Tungsten, gebaseerd op de gelijknamige tekenfilmserie die te zien is in Villa Achterwerk op de VPRO.

Terwijl Tungsten zijn etiketten bij elkaar wil zoeken en plakken, grist Keepvogel hem de lijm uit zijn poten. Want hij wil ook iets plakken. Maar wat? Het dak vindt hij een goed doel, want dat zou wel eens kunnen gaan lekken. Misschien lekt het nu al, maar dat merk je pas als het regent en dan is het te laat. Dus gaat hij snel aan het werk. Hij vreest echter dat de lijm niet voldoende zou kunnen zijn, en zodoende zet hij ook de tafel op het dak. Zo creëert hij een prachtige uitkijkpost die hij steeds maar hoger en hoger wil maken. Daartoe sleept hij de ganse huisraad aan, waardoor Tungsten verweesd achterblijft in een leeg huis met enkel zijn etiketten. Als Keepvogel uiteindelijk de wolken kan aanraken, begint het te regenen en dondert de ganse boel naar beneden. Maar dat vindt hij niet erg, want al die spullen in de regen, dat heeft ook zo zijn zin volgens hem …

Met duidelijke omlijningen en heldere kleuren schetst van Reek een sfeervolle, fantasierijke wereld waarin speeldrift en emotie de boventoon aanvoeren. De prenten zijn helder en ontdaan van overbodige details, terwijl ze toch nooit vervelen en er steeds wat te ontdekken valt. Heel origineel is hoe hij de gedachten van de personages verbeeldt in kleine, rode pictogrammen die geïnspireerd lijken op Oosterse kalligrafie.
De tekst is eenvoudig en gevarieerd en laat zich vlot voorlezen. De personages zijn raak getypeerd.
Bij het boek zit ook nog een mooi cadeautje voor op je kamer: een 144 cm lange poster waarop je Keepvogel boven op zijn wankelende bouwwerk ziet staan terwijl hij aan de hoge wolken voelt.

 

Eric Vanthillo
juli 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 juli, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007