Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De hoed van Vos

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roel Verniers

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Leen Van Hulst

 ISBN:

 9789022321676

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 vriendschap, oud-jong, magie, verwondering

 Prijs: €

 15,95

 

 

Max, een jongen van tien, verhuist met zijn vader en zijn vier duiven naar een flatgebouw aan de rand van de stad. Naast hem woont de oude meneer Vos, hoedenmaker van beroep en eeuwig ‘jonge’ speelvogel van karakter. Tussen hen ontstaat een bijzondere, warme vriendschap.
Met zijn vriend Dennis deelt hij lief en leed, en zijn liefde voor Fanny is pril en wil hij het liefst geheim houden.
Op een dag besluit meneer Vos te stoppen met het maken van hoeden. Hij wil er nog één maken, een grote hoed op het dak van het flatgebouw. Een zolderhoed om de herinneringen van de flatbewoners in te bewaren.
Als alles klaar is en iedereen op het dak staat onder de grote hoed, zorgt Willem, de duif met het oranje pluimpje, voor een grootse en onverwachte coda.

Dit ontroerende verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een kind en een oude man ‘wiens kindertijd niet veraf ligt’, is mooi opgebouwd en spreekt door zijn gelaagdheid zowel kinderen als volwassenen aan. De korte zinnetjes en de heldere taal houden de sfeer lichtvoetig en regelmatig word je als lezer verrast door originele vragen en idemdito vergelijkingen en/of beelden. Deze zetten je denken in gang waardoor je als het ware participeert in het verhaal.
De zachtgekleurde illustraties in potlood en waterverf voegen niet echt iets toe aan het verhaal, maar versterken wel de poëtische toon ervan.

 

Eric Vanthillo
juli 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 juli, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007