Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik wil een vriend met rode schoenen aan

 Reeks:

 Bij de hand

 Auteur:

 Kristien Dieltiens

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Kris Nauwelaerts

 ISBN:

 9789044807165

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 autisme

 Prijs: €

 13,95

 

 

Kaatje is jarig en geeft een feestje voor haar vriendjes. Ze kijkt er naar uit maar is ook een beetje bang. Haar oudere broer Martijn is autistisch en reageert anders op alledaagse situaties. Gelukkig vangt mama hem goed op en merkt ze tijdig als het te moeilijk wordt voor Martijn. Af en toe valt er een ongemakkelijke stilte maar alles loopt goed af. Ook Martijn is tevreden.

Dit boek tracht in een eenvoudig en herkenbaar verhaal autisme aan bod te laten komen. Martijn is anders en dat wordt uitgelegd. Zijn gedrag is ‘raar’ maar wordt duidelijk verklaard zodat de lezer beter begrijpt hoe Martijn denkt. Het is een realistische kijk op anders zijn, mooi in beeld gebracht door het herkenbare gegeven van een verjaardagsfeestje. Er wordt ook ingegaan op de angst die je kan voelen als iemand zo anders doet, één van Kaatjes vriendinnen is bang van Martijn. Door duidelijk uit te leggen wat Martijn denkt en voelt zou de lezer moeten begrijpen dat er niets is om bang voor te zijn.
Na het verhaal volgt nog een bijsluiter voor ouders en leerkrachten met meer informatie over autisme: wat is het, hoe kan je het herkennen, gaat er ook iets goed en kunnen we helpen. Daarna volgen enkele tips voor boeken voor kinderen of voor volwassenen over autisme. En enkele internetsites.
Dit boek stelt op een duidelijke manier het anders zijn van een autist voor. Met sfeervolle illustraties die echter minder rood zijn dan de tekst aangeeft.

 

Mik Ghys
juni 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 juni, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007