Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een bed bij het raam

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sylvia Vanden Heede

 Aantal blz.

 41

 Illustrator:

 Jan De Kinder

 ISBN:

 9789020970449

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 ziek, dood, afscheid nemen, ouders

 Prijs: €

 13,95

 

Stans moeder is ongeneeslijk ziek. Omdat ze toch niet meer kan genezen, ligt ze thuis in een bed bij het raam, zodat ze kan genieten van het zicht op de tuin. Stan gelooft nog steeds dat mama zal genezen, maar op een bepaald moment vertelt papa hem wat er gaat gebeuren. Stan probeert dit zo goed mogelijk te verwerken, maar heeft het er moeilijk mee. Hij vindt het ook niet prettig dat Lieve, een vriendin van mama, haast elke dag komt helpen. Op een dag maakt hij een verrassingscake met een wensboon in. Wanneer hij de boon vindt, geeft hij die aan mama, zodat ze nog een laatste wens kan doen. Ze wil nog één keer naar buiten, in de tuin. Samen met papa en Stan geniet ze van haar laatste wens.

Dit is een ontroerend verhaal over de verwerking van een naderende dood van een geliefd persoon. Stan probeert op zijn eigen, jeugdige manier dit gegeven te verwerken. Het is een gevoelig en intiem portret geworden van een jongen die leert omgaan met verdriet en afscheid nemen. Een vlotte tekst en een duidelijke verhaallijn maken het geheel toegankelijk voor vele leeftijden. De sobere maar expressieve illustraties sluiten perfect aan bij de sfeer van het boek. Diverse gevoelens komen duidelijk aan bod: jaloers zijn, ongeloof, berusting, wensen en hopen. Wat mooi verwoord wordt, is dat de dood van een ander geen eindpunt van jouw geluk mag zijn. ‘Het is raar om te lachen als je zo veel verdriet hebt, maar toch lacht Stan ook. Hij is een klein stukje blij.’ Deze positieve instelling zorgt ervoor dat dit geen kommer en kwelboek is, maar een degelijke steun en een moedgevende blik op de toekomst.
Dit boek kwam tot stand in samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en ze hebben een mooi resultaat bereikt!
Een aanrader voor alle kinderen en ouders in een soortgelijke situatie!

 

Mik Ghys
juni 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juni, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007