Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De vloek van Pak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Robin Raven

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 Irene Goede

 ISBN:

 9789000037220

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Nederlands-Indië, geheimen, school, magie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Bij het zoeken naar een onderwerp voor een werkstuk hoort Tom plots een stem in zijn hoofd die hem zegt dat de presentatie over Indonesië moet gaan. Nog niet bekomen van deze verbazing ontdekt Tom op zolder een oude koffer van zijn opa die in Nederlands-Indië (zoals Indonesië toen heette) heeft gevochten. In die koffer zit een sprekende pop. Die geeft Tom en zijn vrienden de opdracht op zoek te gaan naar zijn meester. Tom vindt ook het dagboek van zijn opa uit die tijd. Samen met zijn vrienden ontdekt hij een gruwelijk geheim. En wie is die geheimzinnige Pak die ze ontmoeten in de stad? En wat heeft hij met opa te maken? Het wordt alsmaar geheimzinniger en dreigender. Tom weet zich geen raad meer. Hoe komt hij hier nog uit?

Het duurt even voordat dit verhaal de lezer in de ban krijgt. Maar dan laat het hem/haar niet meer los tot het uit is. De lezer wordt meegesleurd in de wereld van Tom die door de gebeurtenissen volledig wordt overhoop gehaald. Vreemde, mysterieuze gebeurtenissen die niet tot Toms leefwereld behoren en hem behoorlijk zenuwachtig maken. Doorheen het verhaal wordt de situatie van Indonesië geschetst op het moment dat het onafhankelijk wil worden van Nederland en waarbij de houding van (sommige) Nederlandse soldaten niet zo fraai was. Ook wordt een tip van de sluier opgelicht over magiërs en magische voorwerpen die het leven van de mensen kan beïnvloedden.
De verschillende kinderen zijn heel herkenbaar beschreven en ook de gebeurtenissen op school of thuis komen levensecht over. De historische informatie en de geheimzinnige gebeurtenissen zijn erg goed in het verhaal ingeweven.
Het verhaal ademt een vreemde, soms beklemmende sfeer die tot op het einde bewaard blijft.
Zeker voor Nederlandse jongeren bevat het verhaal een stuk informatie over het verleden van hun land. Maar evengoed zullen Vlaamse jongeren dit verhaal best kunnen smaken.

 

Pol Van Damme
mei 2007.


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 juni, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007