Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Voorspel van een gebroken liefde

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Isabelle Vandenabeele

 ISBN:

 9789058383723

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 liefde, scheiding, verlangen

 Prijs: €

 17,50

 

 

De Kockere en Vandenabeele lieten zich voor dit bijzondere prentenboek inspireren door het schilderij ‘Prologue d’un amour brisé’ van de expressionistische schilder Edgard Tytgat.
Van Tytgat wordt gezegd dat hij het expressionisme combineerde met een dichterlijke, soms dromerige stijl. Deze stijl hebben zowel auteur als illustrator perfect weergegeven in dit boek.

We maken kennis met een man en een vrouw “wiens liefde geen coup de foudre was, maar iets dat gaandeweg gegroeid was. Zoals ook viooltjes groeien. Eerst de groei, dan de bloei.”
Zij spreken haast nooit, maar denken des te meer. Zij kijken, glimlachen, lopen zij aan zij (“of zij aan hij”) en minnen elkaar passioneel.
Hun perspectief van de liefde is groot en intens, maar tevens erg verschillend. Benauwde gedachten steken de kop op. De vrouw vindt hun liefde zeer groot, maar vraagt zich tegelijkertijd af of het niet “groot zeer” moet zijn. De man denkt aan “meer samen”, terwijl de vrouw aan “samen anders” denkt. Na een tijd wordt de liefde voor de man “krijgen en geven” en voor de vrouw “moeten”. De man denkt vooral aan de vrije natuur “waarin zij samen”, terwijl de vrouw denkt aan de muren en de tegels “waartussen zij samen”.
Uiteindelijk is er geen ontkomen meer aan. De vrouw laat los, de man grijpt vast. De vrouw keert om, de man wil verder.
En beiden verdwijnen, “maar geen verdwijnen is hetzelfde”…

Dit kunstzinnige prentenboek voor jongeren én volwassenen dwingt respect af.
Respect voor de uitgekiende taal van De Kockere en voor de overrompelende houtsneden van Vandenabeele.
De korte, poëtische zinnetjes geven het verhaal een grote rust mee, je proeft als het ware elk woord. De lezer wordt sterk aangesproken op zijn emotie door de vele stiltes en wat er tussen de lijnen ‘te lezen valt’.
In de opbouw van het verhaal weet de auteur goed te doseren. Intense verliefdheid wordt voortdurend afgewisseld met grote twijfels en geleidelijk aan sluipt het noodlot erin.
De kleurrijke illustraties sluiten hier perfect bij aan. De frisse kleuren doen een sterke verliefdheid vermoeden, terwijl de ruwe lijnvoering en de uitgesproken expressie de onontkoombare pijn veruitwendigen.

 

Eric Vanthillo
mei 2007

www.pigmalion.be


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007