Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Titus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan Sobrie

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789058384140

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 verliefdheid, eenzaamheid, puberteit, dood

 Prijs: €

 12

 

 

Jan Sobrie is een jonge theatermaker/schrijver/speler die reeds met tal van prijzen bekroond werd voor zijn theaterwerk.
Zo ook voor deze ‘Titus’ die bekroond werd met de Nederlands-Duitse auteursprijs in 2007 in Duisburg.
In de criteria van deze organisatie lezen we termen als spannend, vermakelijk, verrassend en inhoudelijk. Stuk voor stuk eigenschappen die we in deze theatertekst terugvinden.

Bij het begin van het verhaal staat Titus boven op het dak van de school, klaar om te springen. In de korte tijd van twijfel en observatie van hoe de benedenwereld hem wil ‘redden’, vertelt hij hoe het zo ver is kunnen komen.
Titus, genoemd naar het lievelingsvarken van zijn vader, een slager, is alles behalve een held. Zijn moeder en zijn grootmoeder leven niet meer en zijn relatie met zijn vader is er een van stilzwijgen en niet begrepen worden. Daardoor leeft hij in zijn eigen wereld vol fantasie, waarin hij een ‘rebel with a cause’ wil zijn, een ‘rebel met reden’. Zijn relatie met Tina zou soelaas kunnen brengen, maar daar steekt haar moeder een stokje voor. En zo belandt hij op het dak, klaar om ‘op de deleteknop van zijn hersenen te drukken’.
Of zou er dan toch een vis uit de lucht vallen?...

Dit ontroerende verhaal van een tiener die in de knoop ligt met zijn leven en zijn omgeving wordt verteld met veel humor en de nodige hilariteit en zelfrelativering. Daardoor blijft de verteltoon licht en wordt het verhaal nooit zwaar op de hand.
In korte hoofdstukken zap je als het ware door het leven van Titus en beetje bij beetje ontrafel je als lezer de tragedie van zijn leven.
Je voelt je sterk aangesproken door de directe spreektaal, alsof je de stem hoort van Titus terwijl je leest.

Het strekt de uitgeverij tot eer dat zij een theatermonoloog uitgeven als boek. Dit smaakt naar nog!...

 

Eric Vanthillo
mei 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007