Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Raaf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peggy Verhoeven

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789058384171

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 dierenverhaal, opdracht, zelfkennis, magie

 Prijs: €

 14,50

 

 

Raaf is een zeer eigenzinnig dier dat op een dag door een vreemde tovenaar wordt gedwongen om een opdracht uit te voeren. Zeer tegen zijn zin in neemt hij de zorg van een ei, en later het kuiken, op zich om het dier terug naar zijn familie te brengen. Het lijkt een eindeloze zoektocht met vele hindernissen. Raaf zet echter stug door maar heeft geen idee tot waar hij moet gaan.

Wil dit dierenverhaal de lezer een spiegel voorhouden om zich niet in zijn eigen wereldje af te schermen of zich te wentelen in zelfbeklag, maar zich in te zetten en over de rand van zijn eigen wereld te kijken? Toch zal het verhaal niet iedereen kunnen boeien, want soms worden er al te gemakkelijke wendingen gemaakt om het verhaal verder te zetten. Zo kan de tovenaar op elk willekeurig moment tussenkomen en ingrijpen als het nodig lijkt. Wat dan onmiddellijk de vraag oproept waarom hij Raaf deze opdracht heeft gegeven. Of waarom hij Raaf in het ongewisse laat over het uiteindelijk doel. Het doel zou zijn om de levensvreugde bij Raaf weer wakker maken, maar dat komt niet echt naar voren en zal de lezer tussen de regels door moeten begrijpen.
Verder gebeuren er nog meer dingen waarbij de lezer de wenkbrauwen kan fronsen over het doel van die gebeurtenissen.
Het gebroken Nederlands van de vreemde tovenaar komt erg gekunsteld over.
Dit verhaal boeit mogelijk jongeren die diep over het bestaan nadenken, maar zal minder beslagen lezers niet echt kunnen bekoren.

 

Pol Van Damme
mei 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007