Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Oversteken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marjolijn Hof

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Studio Jan de Boer

 ISBN:

 9789045104201

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 IJsland, kamperen, gezinsrelatie, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Alle relaties van Meta’s moeder verlopen hetzelfde: eerst is ze heel verliefd maar daarna komen de ruzies en uiteindelijk springt de relatie af. Meta staat dan ook niet te springen om mee op reis te gaan naar IJsland, het geboorteland van haar moeders nieuwste vriend Bjarni. In het begin verveelt Meta zich stierlijk maar al gauw krijgt ze veel interesse in het IJslandse landschap. Net dan beginnen de gekende ruzies tussen Meta’s moeder en Bjarni. Maar Meta wil nu nog niet naar huis terug. Hoe moet ze dit oplossen?

Tegen de barre IJslandse zomer wordt het verhaal gevormd door de relatie tussen Meta’s moeder, haar vriend Bjarni en Meta zelf. Het verhaal wordt verteld vanuit Meta’s standpunt en zal herkenbaar overkomen bij kinderen die hetzelfde meemaken. Door het verhaal in de ik-vorm te zetten, krijgt de lezer de omgeving te zien door de ogen van Meta en weet hij/zij ook wat ze denkt. Origineel is het feit dat het net begint te klikken tussen Meta en Bjarni op het moment dat de relatie tussen haar moeder en Bjarni misloopt. Stof genoeg om het verhaal uit te diepen en de ‘kleine kantjes’ van Meta’s moeder naar voren te laten komen. Meta reageert op een moment zo impulsief op een zoveelste ruzie dat het haar bijna het leven kost waarbij het Bjarni is die haar komt redden. Dat maakt de lezer mooi duidelijk hoe de verhoudingen tussen deze drie mensen liggen. Het geheel blijft toch fris en verzandt niet in melodramatische toestanden. Meta komt sterker uit het gebeuren en dit zal haar een houvast geven naar de toekomst.
Mooi uitgewerkt en afgerond verhaal dat de lezer aan het denken kan zetten over zijn/haar eigen houding tegenover de relaties van een ouder.


Pol Van Damme
mei 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007