Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Circus Ronaldo

 Reeks:

 

 Auteur:

 diverse artiesten

 Aantal blz.

 156

 Illustrator:

 (foto’s) Benny De Grove

 ISBN:

 90-289-3002-7

 Uitgever:

 Pelckmans & Biblo

 uitgavejaar

 2001

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 circus, fotografie, kunst

 Prijs: €

 39,95

 


 

‘Circus Ronaldo’ is een beklijvend fotoboek over het gelijknamige Belgische circus dat het traditionele circus in alle eer heeft hersteld door weer op zoek te gaan naar de kern ervan. Zo brachten zij circus en theater weer samen tot betoverende voorstellingen waar eenvoud en eerlijkheid troef zijn.

De fotograaf Benny De Grove heeft deze magie schitterend in beeld gebracht. Of zoals hij zelf zegt in het boek: “Ik wou de poëzie van Circus Ronaldo vatten in één zin, maar ik kan dat niet. Dan ben ik ze maar gaan fotograferen.”
Zijn foto’s, zowel in full-colour als in zwart-wit, geven op een indringende wijze de sfeer weer van dit familiecircus. Zowel imponerende foto’s vol vuur of halsbrekende stunts als broze portretten van de ‘kleinere kantjes’ van het circus. En soms slaagt hij erin om ze samen te brengen in 1 beeld, zoals de foto van het pluchen speelgoedkonijn naast de grote vlam die uit de pot schiet tijdens een goochelact.
De filosofisch getinte teksten bij de foto’s over het leven, de familie en de kunsten zijn allen van de hand van de artiesten zelf. Zij mijmeren over hoe je een publiek bespeelt, over tradities en rituelen, over werken en spelen, over rondreizen en verankerd zijn, over fouten en perfectie, enz. …
Elk stukje tekst bestaat uit slechts enkele zinnen. Zij laten zich lezen met de nodige verwondering en doen je zelf verder mijmeren. Soms poëtisch, soms hilarisch met de nodige relativerende ondertoon.
Om het geheel overzichtelijk te houden, werd het boek opgedeeld in duidelijke hoofdstukken: La Famiglia, waarin de ganse familie en aanverwanten worden voorgesteld, La Città Mobile, over het circusdorp met zijn wagens en zijn tenten en  over de omgeving, La Preparatione, over het opbouwen en de repetities, Spectaculo, over de voorstelling zelf, Intermezzo Musicale, een woordloos hoofdstuk over de muzikanten en tot slot het Grande Finale.
Waarna het boek afrondt met een tekst over de geschiedenis van Circus Ronaldo en een over de fotograaf.

Van dit kunstzinnige boek bestaat ook een internationale versie. In dit geval zijn de teksten willekeurig in het Frans, Engels, Spaans, Italiaans en het Duits. Met een bijgevoegd katern waarin alle teksten vertaald worden in alle talen.

 

Eric Vanthillo
mei 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 juni, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007