Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vluchtroute New York

 Reeks:

 

 Auteur:

 Matrine Letterie

 Aantal blz.

 117

 Illustrator:

 (omslag) Rick de Haas

 ISBN:

 9789025850883

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 landverhuizers,  Rotterdam, 19de eeuw

 Prijs: €

 13,95

 

 

Lisa komt vanuit het landelijke Delft in Rotterdam wonen want haar vader wordt machinist op een boot van de Holland Amerika Lijn. Voor Lisa is de stad een openbaring. Ze besluit dan ook dat de brave, oude ‘Lies’ heeft afgedaan en dat nu de doortastende Lisa het heft in eigen handen zal nemen. Dat kan ze al vlug bewijzen als ze de armoedige joodse Avram leert kennen, die van Roemenië naar Amerika onderweg is en nu moet wachten tot zijn zusje Hanna genezen is. Als de familie toch vertrekt, belooft Lisa voor Hanna te zullen zorgen. Maar dat blijkt sneller gezegd dan gedaan. Hoe krijgt Lisa Hanna op een boot naar Amerika?

Dit boek is geschreven in opdracht van het Gemeentearchief Rotterdam, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Omdat de Holland Amerika Lijn een belangrijke rol heeft gespeeld in Rotterdam is het verhaal hierrond opgebouwd. Het verhaal verloopt chronologisch en is eenvoudig gehouden zodat de beoogde doelgroep er zeker voeling mee zou kunnen houden. Lisa wordt als een heel doortastende jongedame geschetst die er niet voor terugschrikt tegen de wil van haar moeder in te gaan. Daar was, zeker in die tijd, wel enige moed voor nodig. Daarnaast zijn er nog een aantal gebeurtenissen die precies in het kraam van Lisa passen om haar doel te bereiken. Misschien wat doorzichtig maar niet echt overdreven.
Toch geeft het verhaal op zijn eenvoudige manier een goed beeld van hoe die landverhuizers in Nederland toekwamen en een plaatsje aan boord van een schip trachtten te bemachtigen. Ook het verschil tussen de verschillende klassen komt goed aan bod alsook enkele organisaties die deze mensen trachtten te helpen. Zo komt de jonge lezer op een verhalende manier toch heel wat te weten over die periode in een stad als Rotterdam.
De auteur heeft al heel wat verhalen geschreven met een historische achtergrond waarmee ze al meermaals heeft bewezen dat informatie ook in verhaalvorm kan meegegeven worden.

 

Pol Van Damme
april 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007