Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vertelopa

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jaak Dreesen

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Femke Gerestein

 ISBN:

 9789058383983

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 vertellen, verhalen, opa, dood

 Prijs: €

 13,95

 

 

‘Ssssssst! Kijk naar mij en luister goed!’ zegt opa telkens tegen Hanna als hij weer een nieuw verhaal aanzet. Hij vertelt haar oneindig veel verhalen. Verhalen over de kapitein die over zeven zeeën heeft gevaren, over de oorlog, over zijn ouders, over lieve lange Sarah, over Jona de profeet, enz. Verhalen over het verleden, verhalen uit de bijbel, verzonnen verhalen bij een of andere gebeurtenis, enz.
Tijdens de vele vertelmomenten wordt opa steeds maar zieker, en als hij uiteindelijk in het ziekenhuis belandt, leest Hanna hem voor uit ‘De gebroeders Leeuwenhart’.
Tot de slotzin uit het boek realiteit wordt…

Via al deze verhalen schetst Dreesen een tedere relatie tussen een grootvader en zijn kleindochter. Met de moeder (en zijn dochter) als de zorgende tussenpersoon.
Elke pagina begint hij een nieuw verhaal. Van de meeste verhalen hoop je op meer, want ze zijn meeslepend verteld maar eindigen meestal te snel. Het wekt wel bewondering hoe de auteur binnen deze verhalen de relatie schetst en doet evolueren door tussenkomsten van de moeder en door korte beschrijvingen van grootvaders manier van vertellen. Maar meer nog door wat er tussen de zinnen te ‘lezen’ valt.
Je voelt doorheen het verhaal het noodlot toeslaan. Maar het zalvende einde en de rolomkering (kind leest voor aan grootvader) maakt alles goed.
De sfeervolle aquarelprenten versterken de integriteit en de gevoeligheid van dit verhaal.
Zij nemen telkens de volledige pagina’s in beslag met hun uitgekiende composities en hun expressieve uitdrukkingen. Net als de tekst, doen de prenten ons vooral veel vermoeden. De schetsen in zachte herfsttinten suggereren en laten ruimte voor interpretatie.

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
mei 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007