Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Trouwen met Tanja

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bart Van Nuffelen

 Aantal blz.

 42

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 90-5838-363-6

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 trouwen, kleuterfantasie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Op de laatste schooldag van de derde kleuterklas doet Tanja een vreemd en opdringerig verzoek: ze wil trouwen met de ik-figuur. Het jongetje is helemaal in paniek, ziet dit absoluut niet zitten maar perst “ja” uit zijn mond. Dan begint de grote vakantie. Het jongetje kan amper genieten van de vakantie, die volledig overschaduwd wordt door het trouwaanzoek van Tanja. Net voor de aanvang van het nieuwe schooljaar loopt hij Stief tegen het lijf. Stief, die alles weet, stelt hem gerust: met een schop tegen de schenen is het weer “af”. Vol goede moed stap het jongetje het schoolplein op. Terwijl alle kinderen Tanja aanmoedigen krijgt het verhaal een onverwachte wending… Niet het jongetje maar Tanja geeft een enorme trap tegen het scheenbeen van het jongetje, dat opgelucht wegvliegt.

Het verhaal begint en eindigt met een vette knipoog naar Paul van Ostaijen’s gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’. Het is een vrolijke, veel belovende opener. Helaas wordt het taalgebruik daarna moeilijker voor kleuters. De vergelijking met de sproeten van Tanja als vlekken op de wereldbol, met uitweidingen over de delta van de Nijl of Mount Saint Helen gaat heel wat kleuters hun petje te boven. Dat het jongetje probeert in magisch-realisme te ontsnappen aan zijn gemaakte belofte, zoals bv.: “Als ik mijn adem kan inhouden tot er hier weer een auto voorbijrijdt, dan gaat de trouw met Tanja niet door” sluit dan weer wel aan bij de leefwereld van kleuters. De beelden die Klaas Verplancke neerzet zijn een enorme verrijking. Het gebruikte perspectief, de angst die bij de ik-figuur van het gezicht spettert, de steeds weerkerende wereldbol, het alom aanwezige strikje van Tanja en het gespeel met woorden en letters in de typografie brengen het verhaal bijzonder mooi in beeld. Een zeer herkenbaar kleuterthema, origineel uitgewerkt.
Eric Vanthillo werkte dramasuggesties uit bij dit boek, die te downloaden zijn op: http://www.canoncultuurcel.be (zie projecten, kleuteronderwijs).

 

Inge Umans
april 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007