Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het vuur van de Kelten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dietlof Reiche

 Aantal blz.

 331

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789025850449

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Duits: Goverdien Hauth-Grubben

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Keltenfeuer

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Kelten, magie, grafheuvel, avontuur

 Prijs: €

 18,50

 

 

Als de moeder van Leon plots besluit om op boerderijvakantie te gaan, is voor hem de reis al een tegenvaller. Wat moet hij in godsnaam gaan doen op een boerderij? Zijn moeder is dan ook nog gefascineerd door alles wat met Kelten te maken heeft en nu is er in de omgeving van die boerderij een grafheuvel ontdekt. Die wil ze beslist onderzoeken. Gelukkig voor Leon klikt het tussen hem en Katja, de dochter van de boer en de boerin. Samen ontdekken ze het geheim van de grafheuvel, want de Kelten laten niet met zich spotten. De opgraving moet gestopt worden! Maar hoe kunnen de jongeren de volwassenen overtuigen? Hun argumenten komen op zijn minst heel fantasierijk over bij de volwassenen!

Dit verhaal leest als een trein. Al van bij het begin is de sfeer mysterieus en die blijft behouden. De spanning wordt stelselmatig opgevoerd tot een kletterende finale. En hoewel de gebeurtenissen inderdaad niet écht kunnen gebeuren, weet de auteur ze op zulk overtuigende manier aan te brengen dat alle gebeurtenissen logisch en geloofwaardig overkomen.
De alwetende auteur vertelt het verhaal afwisselend vanuit Leons standpunt of dat van Katja. Tussendoor bevinden we ons ook nog ín de grafheuvel waar eveneens vreemde dingen gebeuren. Als lezer kom je heel wat te weten over een gebeurtenis die heel lang geleden bij de Kelten werkelijk gebeurd is en waarrond dit verhaal gebouwd werd.
De personages van Leon en Katja worden heel herkenbaar beschreven. Voor de stukjes bij de Kelten gebruikt de auteur een iets andere stijl waardoor er een zekere afstand wordt gecreëerd en het mysterieuze van het geheel nog wordt verhoogd. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de lezer de indruk krijgt dat de Keltenwereld, net als die van de Oude Grieken, geleid werd door goden die de mensen als uitvoerders van hun plannen gebruikten om zo hun macht te vergroten.
Alleen jammer dat in dit verhaal enkele spellingfouten zijn achtergebleven.
’n Bijzonder boeiend verhaal over een oud volk waarvan enkele leden tegen het 21-eeuwse daglicht worden gehouden. Beslist de moeite waard!

 

Pol Van Damme
april 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007