Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Muizensoep en tranenthee

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arnold Lobel

 Aantal blz.

 216

 Illustrator:

 Arnold Lobel

 ISBN:

 9789021619804

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: uitgeverij Ploegsma

 Leeftijd:

 + 4 (voorlezen) ; + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 dierenverhalen, vriendschap, leven, fabels

 Prijs: €

 15,00

 

 

In deze lijvige bundel lees je een selectie van dierenverhalen en fabels van de in 1987 overleden Amerikaanse schrijver/illustrator Arnold Lobel. Een mooie aanvulling bij het al even lijvige, in 1996 verschenen ‘Alle verhalen van Kikker en Pad’.
Het vroegste verhaal dateert uit 1969, maar allen doorstaan ze met glans ‘de tand des tijds’.
De vele verhalen schitteren in hun eenvoud. Steeds gaan ze over een bepaald dier met zijn typische eigenschappen, maar erg gelijkend op mensen. Wat sterk bijdraagt tot de herkenbaarheid en het inlevingsvermogen van het jonge en oudere (voor)leespubliek.
Zoals de grote en de kleine muis die de wereld bekijken vanuit hun eigen perspectief, de muis die wakker gehouden wordt door de bijna dove krekels, de sprinkhaan die er niet in slaagt om de worm in de appel te redden, de sprinkhaan die kost wat kost in de veel te kleine muggenboot moet overgezet worden, de biggen Amanda en Bastiaan die voortdurend kibbelen maar elkaar toch niet kunnen missen, oom Olifant die het voelt kraken binnenin, het liefste varken van de hele wereld Valentijn, en ook twee verhalen over Uil.
Tot slot voegde men er ook nog 3 fabels aan toe die met de nodige fantasie rond een duidelijke, gezellige ouderwetse moraal geschreven zijn.

Al deze verhalen zijn heerlijk om voor te lezen of om zelf te lezen voor jonge lezers.
De originele illustraties in ouderwetse sepia-tinten zijn vooral een lust voor het oog van liefhebbers die wegdromen bij retro. Terwijl kinderen van nu ze ook zullen koesteren wegens hun duidelijkheid, herkenbaarheid en lichte naďviteit.

Een bundel waarnaar eindeloos zal gegrepen worden om voor te lezen of om zelf te lezen.

 

Eric Vanthillo
april 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007