Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Duivelstocht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marleen Nelen

 Aantal blz.

 191

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059082151

 Uitgever:

 Davidsfonds / Infodok

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 ontdekkingsreis, avontuur, slaaf, zeereis

 Prijs: €

 14,95

 

 

Julio wordt als slaaf verkocht aan de edelman Don Nino. Zijn hele leven verandert. Zijn meester is wel erg streng maar leert Julio lezen, schrijven en rekenen en vooral denken. Don Nino is bevriend met een avontuurlijk zeeman. Die brengt altijd spannende verhalen mee over zijn reizen. Op een dag gaat Don Nino mee met Magelhães. Die gaat op zoek naar een nieuwe zeeroute naar de Molukken. Don Nino neemt Julio mee op deze gevaarlijke ontdekkingsreis. Julio weet niet wat hem overkomt, maar gelukkig is hij er niet mee. En dan zijn ze nog niet eens echt vertrokken!

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de jaren 1519 tot 1522; de tijd die de ontdekkingsreis om de wereld in beslag nam. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de jonge Julio. Hij is een weesjongen die zijn hele leven in een weeshuis heeft doorgebracht en plots in de rijke wereld van Don Nino terecht komt. Hij is dan wel slaaf, maar hij wordt door zijn meester eerlijk behandeld. Hij krijgt zelfs heel wat onderricht van zijn meester. Die kennis kan hij goed gebruiken tijdens de lange reis die hij meemaakt. En net doordat hij als slaaf geen verwachtingen heeft en zich telkens snel aanpast aan de voorkomende situaties, weet hij er zich als geen ander doorheen te slaan.
Toch kan het verhaal, ondanks zijn dreigende titel, niet helemaal overtuigen. De gebeurtenissen zijn dikwijls heel gevaarlijk en dramatisch en toch blijf je als lezer op enige afstand. Je wordt geen deelgenoot van Julio; je voelt niet echt mee de kou, de pijn, de dorst of honger tijdens lange, onbekende oversteken, de angst om er het leven bij in te schieten tijdens ziedende stormen of zelfs tijdens een oorlog die ze voeren. Het blijft bij een registratie van een onnoemelijk aantal gebeurtenissen die nauwgezet worden beschreven. Ook de angsten en onzekerheden waar Julio mee worstelt, zijn vaststellingen; zonder echt doorleeft te zijn.
Als reisverslag over de eerste reis om de wereld geeft het boek een goede en waarschijnlijk waarheidsgetrouwe weergave, maar zonder veel emotie of spanning.

 

Pol Van Damme
april 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 mei, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007