Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vertrektijd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Truus Matti

 Aantal blz.

 197

 Illustrator:

 (omslag) Wouter van Reek

 ISBN:

 9789056379148

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 ouders, dood, missen, zoektocht

 Prijs: €

 13,50

 

 

Een kletsnat meisje komt in een vervallen hotel in het midden van een uitgestrekte vlakte terecht. Ze weet niet hoe ze daar komt en herinnert zich niets. Ze ontmoet er een pratende vos en rat die haar proberen te helpen. Langzaam maar zeker ontdekt ze meer over zichzelf, en over een geheimzinnige pianospeler die zich ergens in het hotel bevindt.
Maar er is ook het verhaal van Muis, een meisje wiens vader Wiek net gestorven is. Samen met haar moeder Mees probeert ze verder te leven, maar ze mist hem erg. Ze voelt zich ook ongelukkig omdat ze in de laatste brief die ze naar hem stuurde erg boos was omdat hij niet thuis was op haar verjaardag. Het verhaal dat hij voor haar bedacht had, stuurde ze hem terug zonder het te lezen. Zou hij haar boze brief nog gelezen hebben?

Dit is een fascinerend verhaal dat zich op twee niveaus afspeelt. Per hoofdstuk wissel je van verhaallijn: het ene hoofdstuk zit je in het vervallen hotel en het volgende hoofdstuk zit je bij Muis. Naargelang het boek vordert, merk je dat de twee verhalen naar elkaar toegroeien, er verschijnen herkenbare elementen. Het wordt dan ook duidelijk dat je Muis’ leven volgt maar ook het verhaal dat haar vader bedacht en dat heel dicht bij haar leven aanleunt. Het is een mysterieus verhaal, vooral door de afwisseling per hoofdstuk. Op de ene pagina leef je mee met Muis en haar gevoelens, op de volgende pagina zit je in een bizarre wereld vol verrassingen, onvoorspelbaar door zijn bizarre omgeving. Toch krijgen gevoelens en gedachten de overhand in beide verhalen. Ze kennen dan ook beide een hoopgevend einde. Een verrassend dubbelverhaal.

 

Mik Ghys
april 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 april, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007