Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Koe en Kalf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Ann Ingelbeen

 ISBN:

 90-5838-373-3

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 koe, beroemd zijn, gekte, fantasie

 Prijs: €

 13,25

 

 

‘Koe en Kalf hadden een koe. Ze heette Schaap.’
Zo begint dit prettig gestoorde prentenverhaal over een ongewoon trio waarin een man en een vrouw dus Koe en Kalf heten en ze hun koe Schaap noemen.
Koe en Kalf hebben Schaap vele kunstjes geleerd zoals dansen op een koord, zichzelf in slaap tellen, op een fiets rijden rond een pot, en nog veel meer ongewoons.
Daarmee worden ze samen heel beroemd.
Op een dag is Schaap verdwenen. Tot groot verdriet van Koe en Kalf.
Maar als Schaap plots weer opduikt, toont zij trots haar laatste grote, zelf uitgevonden kunstje. Een kunstje om ‘Mmmmmm’ tegen te zeggen…

Het verhaal van dit gekke trio zit vol humor en de absurdistische insteek en het samengaan van prenten en tekst verheffen het tot een opvallend en geslaagd prentenboek.
De luchtige, zwierige en kleurrijke prenten nemen een prettig loopje met de realiteit en de manier waarop zij de wetten van de zwaartekracht onderuit halen versterkt de sfeer en de emoties. Ook mooi en origineel is hoe Schaap bedrukt is met zwarte vingerafdrukken.
De tekst is eenvoudig en met veel gevoel voor ritme geschreven. Soms puur beschrijvend en realistisch maar vaak ook spelend met taal en licht poëtisch.
Zoals na het eten van taart: “En alle restjes opgedroogd verdriet veegden ze samen met de kruimels het huis uit.” Of over het aanleren van de kunstjes: “Dat ging niet vanzelf. Niets gaat vanzelf. Behalve de wekker.”
Zo is de tekst doorspekt met tal van doordenkertjes die je verwonderen en doen glimlachen.

 

Eric Vanthillo
maart 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007