Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dinosaurus atlas

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Malam, John Woodward

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Diverse fotografen en illustratoren

 ISBN:

 9789077436011

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Barbara Luijken

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Dinosaur Atlas

 AVI:

 

 Thema’s:

 dinosaurussen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Over dinosaurussen zijn al talloze boeken verschenen in vele formaten en diktes. Deze atlas gaat meer geografisch te werk en zoekt een aantal plekken op in de verschillende werelddelen waar veel dinosaurusfossielen gevonden werden, tot en met Antarctica toe. Dit gebeurt na een algemene inleiding over de ontwikkeling van het leven op aarde en het leven tijdens de verschillende periodes waarin dino’s voorkwamen: het Trias, het Jura en het Krijt. Daarna volgen nog een aantal dinosaurusweetjes, vragen en antwoorden, hoe er wordt opgegraven en dinosaurusskeletten worden tentoongesteld, een woordenlijst en een register.
Daarnaast bevat de atlas een CD-rom, waarop enkele dinosaurussen 360° rond kunnen bekeken worden en bewegende animaties staan.

De Engelse uitgeverij Dorling Kindersley staat meestal garant voor duidelijke en goede informatie. Op hun gekende manier koppelen ze beeldmateriaal aan tekststukjes waardoor de lezer de informatie ook visueel ondersteund krijgt. Met een aantal doorkijkplaten toont men ook de bouw van het skelet van deze dieren. Men maakt ook duidelijk dat het huidige landschap in die lang vervlogen periodes totaal anders was en waarom er dan nu die types dinosaurussen kunnnen gevonden worden. Opvallend is wel dat de afbeeldingen van de dinosaurussen meer en afwisselender kleuren en zelfs veren hebben, anders dan in voorgaande uitgaven. Dit terwijl men zelf vermeldt dat men niet weet welke kleur de huid van deze dieren gehad heeft.
De CD-rom bevat niet echt veel beeldmateriaal maar is wel leuk om bij een werkstuk over dinosaurussen te tonen op een scherm.
Niet vernieuwend maar eerder aanvullend en herhalend wat al beschikbaar is in andere uitgaven over deze dieren.

 

Pol Van Damme
maart 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 april, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007