Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Scherven in de nacht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martine Letterie

 Aantal blz.

 132

 Illustrator:

 Wouter Tulp

 ISBN:

 90-258-4511-8

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 WO II, jodenvervolging, kamp Westerbork

 Prijs: €

 13,95

 

 

Na de ‘Kristallnacht’ in 1938 besluit de Joodse familie van Jacob om Duitsland te ontvluchten. Maar dat lijkt erg moeilijk. Aan de Nederlands grens worden ze teruggestuurd. Samen met David, een andere Joodse jongen, besluit Jacob toch nog een poging te wagen. Uiteindelijk komen ze terecht in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork, helemaal in het noorden van Nederland. Ook de dertienjarige Mieke komt aan in Westerbork, maar dan als dochter van de nieuwe boekhouder van het kamp. Zij kijkt met heel andere ogen naar de wereld om haar heen. Ze is verbijsterd over wat er allemaal gebeurt en verontwaardigd dat haar ouders haar niets vertelden. En dan is WO II nog niet eens begonnen!

Het verhaal speelt zich af tussen november 1938 en mei 1940. Het leven voor Duitse Joden werd al erg moeilijk gemaakt door de vele geboden en vooral verboden. Zelfs het land verlaten was geen optie want dat lukte al bijna niet meer en als het dan toch lukte, kwamen ze ‘van de regen in de drop’. Het werd er niet beter op.
Het is geen opwekkend verhaal en al in talloze variaties verteld, met hetzelfde gekende eindresultaat.
Opmerkelijker is dan ook de onwetendheid van Mieke die als eerder naïef meisje bij het kamp aankomt, maar zich dan vast voorneemt om niet onwetend te blijven. Toch staat zij voor jongens als David en Jacob ‘aan de andere kant’. Zij zijn de vluchtelingen die alle ontberingen en vernederingen al gelaten ondergaan en zich vastklampen aan elk strootje hoop dat zich aandient.
Niettemin blijft het belangrijk om telkens opnieuw zulke verhalen aan te bieden opdat ook de jeugd van vandaag zou wéten wat er toen gebeurd is; om de herinnering levend te houden en om hen er toe aan te zetten dit nooit meer te laten gebeuren, met welk volk van welk geloof dan ook.

 

Pol Van Damme
maart 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007