Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lange benen maken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rom Molemaker

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Ontwerpstudio Bosgra

 ISBN:

 9789026917912

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 rouwverwerking, hardlopen, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Bonne is een hardlooptalent. Bij een wedstrijd ziet hij een meisje dat heel sterk op zijn overleden buurmeisje Marij lijkt. Het verdriet komt in één klap terug en blijkt moeilijker te slijten. Bonne krijgt er geen vat op. Op een dag ontmoet hij Geert, eveneens een loper uit zijn club die in zijn buurt is komen wonen. Als ze samen trainen, komt Bonne langzaam open en vertelt hij Geert wat hem bezwaart. Geert heeft er alle begrip voor, zijn opa is ook nog niet zolang gestorven. En dan is er ook Iris, Geerts zus. Bonne weet niet of hij Marij nu verraadt of niet.

Eigenlijk draait dit verhaal rond de rouwverwerking van Bonne over de dood van zijn buurmeisje en beste vriendin Marij. De loopwedstrijden en trainingen zijn alleen maar een manier om zijn zinnen te verzetten. In dat opzicht dekt de titel niet helemaal de lading.
Vreemd is ook dat zowel zijn ouders als Marij’s ouders heel goed weten dat Bonne een hele sterke band had met Marij maar dat zij geen van allen merken dat Bonne het verlies nog steeds niet verwerkt heeft en een plaats in zijn leven heeft gegeven; iets dat zijn nieuwe vriend Geert heel snel doorheeft en Bonne wel hulp biedt.
Maar het meeste wringt het verhaal bij de leeftijd van de jongeren. Het blijken bijna allemaal 12-jarigen te zijn. Maar hun gedachten en veel van hun woorden zouden veel beter in het hoofd en de mond van 16 – 17-jarigen passen. Ook tussen Bonne en de overleden Marij zouden dan de verstandhouding en de gevoelens veel beter passen. Dit komt nu in het verhaal (veel) te volwassen over voor basisschoolkinderen. Het is ook onduidelijk waarom het geen oudere tieners mochten zijn; het zou perfect passen in het verhaal. Nu staan de activiteiten en daden van de kinderen nogal haaks op hun gevoelens en uitspraken.
Als klankbord of hulpmiddel voor jongeren die zelf met het verlies van een heel nabij iemand worstelen, kan dit boek wel een houvast bieden. Want die gevoelens en de mogelijke omgang ermee worden wel goed verwoord.

 

Pol Van Damme
maart 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007