Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verborgen agenda

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hetty van Aar

 Aantal blz.

 136

 Illustrator:

 (omslag) Roelof van der Schans

 ISBN:

 90-216-1940-7

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +9

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 gezin, geweld, angst, drugsbende

 Prijs: €

 12,95

 

 

Max’ leven is niet eenvoudig. Zijn vader kan soms onberekenbaar uit de hoek komen en dan weet Max niet hoe hij moet reageren. Ook zijn moeder deelt dan in de klappen en Max kan haar dan niet beschermen. Daarvoor is hij nog niet sterk genoeg. Als zijn vader plots wordt opgepakt door de politie is zijn gevoel dubbel: enerzijds opluchting omdat hij nu niets meer te vrezen heeft, maar anderzijds is hij bang voor de reactie van zijn vrienden op school.
Als het dan toch uitlekt leert Max wie zijn echte vrienden zijn. Maar als zijn vader hem opbelt vanuit de gevangenis, is de angst weer helemaal terug. Max moet iets doen voor zijn vader. En soms kruisen vreemde mensen zijn weg. Zij lijken hem in de gaten te houden. Max wil zijn moeder er niet mee lastig vallen. Samen met zijn beste vriend wil hij het raadsel ontcijferen. Maar dat is niet zonder gevaar!

Met dit verhaal wil de auteur vooral een beeld scheppen van de gevoelsproblemen waarmee een jonge tiener worstelt als een ouder – in dit geval de vader – een agressieve misdadiger blijkt te zijn die zijn gezin terroriseerde en er praktijken op na hield die het daglicht niet mochten zien. De lezer volgt Max die over en weer geslingerd wordt tussen opluchting (omdat de dreiging van agressie weggevallen is) en de liefde die hij voelde voor zijn vader (vroeger toen hij jonger was). Ook de angst is permanent aanwezig zolang hij met zijn ontdekking niet naar buiten durft of kan komen.
Toch krijgt de geloofwaardigheid te lijden onder het feit dat Max samen met een vriendje het raadsel vrij vlug kan ontcijferen. Ook de beginscène is redelijk verwarrend. Maar deze gegevens zijn bijkomstig omdat het verhaal voornamelijk draait rond de gevoelens van Max en zijn behoefte om zijn moeder in bescherming te nemen.
Een verhaal met een doel en een boodschap, maar soms zijn die iets te nadrukkelijk aanwezig.

 

Pol Van Damme
februari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007