Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het onzichtbare meer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Thea Dubelaar

 Aantal blz.

 114

 Illustrator:

 (omslag) Petra Gerritsen

 ISBN:

 90-216-2011-1

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 leven en dood, leven na de dood, ongeval

 Prijs: €

 13,95

 

 

Als Mara in het bos achter haar nieuwe huis een meer ontdekt met middenin een eiland is ze wild enthousiast. Ze wil het ook aan haar nieuwe klasgenote laten zien, maar dan is het meer onvindbaar. Later, als ze er weer alleen naartoe gaat, ziet ze het wél weer terug. Ze ontmoet er een jongen, Melvin, en een oude man, Schaduw. Die vertelt haar dat je met het aangemeerde bootje wel naar het eiland toe kan varen, maar nooit terug. Als Mara na een klein ongeval in het ziekenhuis belandt, ziet ze daar Melvin. Hij ligt in coma. En een verhalenverteller in het ziekenhuis lijkt als twee druppels water op Schaduw. Mara staat voor een raadsel.

In dit verhaal schetst de auteur hoe een leven na de dood er uit zou kunnen zien. Dat doet ze doorheen de verhalen die Schaduw aan Melvin en Mara vertelt. Ook wordt het overgaan van het leven naar de dood als iets heel sereen en rustig beschreven. En er bestaat een tussenruimte, waarin de persoon nog niet de beslissing heeft genomen om over te steken of niet. Melvin is in dat geval. Mara en Schaduw trachten elk op hun manier Melvin te overtuigen de juiste beslissing te nemen.
Het verhaal verloopt heel rustig, zonder veel spanning, maar het blijft de lezer wel boeien omdat het hem/haar intrigeert wat de rol van Mara in het geheel is. Dat is voor haarzelf ook niet helemaal duidelijk en het wordt ook niet helemaal duidelijk, wat toch een klein minpuntje is in het geheel.
Al bij al een mooi afgerond verhaal dat op een rustige manier over het leven en de dood verhaalt en mogelijke angstbeelden kan verdrijven.

 

Pol Van Damme
februari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007