Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 15

 Reeks:

 

 Auteur:

 Per Nilsson

 Aantal blz.

 174

 Illustrator:

 (omslag) Bas Sebus

 ISBN:

 90-5637-779-5

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Femke Blekkingh-Muller

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Solprinsen

 AVI:

 8

 Thema’s:

 adolescentie, eenzaamheid, pesten, liefde

 Prijs: €

 13,95

 

 

De jongen die in ‘17’ het verhaal van zijn vader aanhoorde, krijgt in dit boek zelf een stem.
Jonathan, een jongen van 15 die behoorlijk in de knoop ligt met zichzelf, vertelt over enkele cruciale weken uit zijn bestaan.
Hij voelt zich een zonderling en slaagt er niet in zich thuis te voelen in zijn eigen leven. Of zoals hij het zelf zo mooi verwoordt: “Mijn leven zou nooduitgangen moeten hebben.”
Op school wordt hij voortdurend gepest.
Als hij zijn eerste grote liefde denkt te beleven, wordt hij echter geconfronteerd met de harde werkelijkheid.
Zijn enige overlevingswijze blijkt een vlucht in een fantasiewereld waarin ‘gerechtigheid overwint’. Een fantasiewereld die bestaat uit helden en vergeldingsdaden alsof ze uit loeiharde actiefilms geplukt zouden zijn.

Zoals we het reeds gewend zijn van de rasverteller Per Nilsson kiest hij hier ook weer voor een originele stijlvorm die het boek spannend en intrigerend maken.
Hij vertelt het verhaal in drie lijnen die naast en door elkaar lopen maar die stilistisch netjes van elkaar gescheiden zijn.
° In een eerste lijn, afgedrukt in cursieve letters, richt Jonathan zich rechtstreeks tot de lezer. Hierin lees je zijn gedachten, zijn twijfels en zijn pijnen. In deze lijn weet Nilsson het verhaal te doseren en beetje bij beetje prijs te geven waardoor de spanning netjes opgedreven wordt naarmate het verhaal vordert.
° In een tweede lijn lees je de gebeurtenissen op school en er rond van Jonathan en zijn ‘vrienden’. Dit geeft een goed beeld van de harde en herkenbare wereld waarin Jonathan zich staande moet houden. Met korte zinnetjes en zonder hoofdletters en/of  leestekens laat dit deel zich lezen als een wilde roetsjbaan vol emotionele kronkels.
° In een derde deel lees je over Jonathans fantasiewereld waarin de Zonneprins regeert. Dit deel laat zich lezen als een filmscenario waarin Jonathan zich een overlevingsstrategie bepaalt waarin de realiteit nooit ver weg is.

Een vlot leesbaar boek dat de herkenbare realiteit overstijgt en dat voldoende stof tot nadenken nalaat.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
februari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007