Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Brand! Brand!

 Reeks:

 pictoboek

 Auteur:

 Monique van der Zanden

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Marjolein Pottie

 ISBN:

 9789027605870

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 brand, pictoboek

 Prijs: €

 9,95

 

 

Benta’s tante Judith werkt bij de brandweer. Op een dag mag Benta mee naar de brandweer. Tante Judith vertelt over de brandweerwagens, over wie er in het gebouw werkt en wat allemaal belangrijk is in de kazerne. Benta mag een brandweerpak aantrekken en een helm opzetten. Het ademluchtmasker vindt ze griezelig, dat mag tante Judith zelf opzetten. Daarna mag ze met een zware slang water spuiten en zelfs de lange ladder beklimmen. Wanneer ze boven staat kan ze heel ver kijken. Plots ziet ze donkere rookwolken, een echte brand. De brandweer moet uitrukken.

Dit prentenboek is een pictoboek, veel woorden werden vervangen door tekeningen zodat kleuters dit verhaal mee kunnen lezen. De voorlezer leest de gewone tekst en de kleuter vult aan met de woordjes van de illustraties.
Dit verhaal vertelt heel veel over de brandweer: wat vind je in een kazerne, hoe werkt alles en wat heb je nodig als brandweerman. De aangebrachte woorden voor de illustraties breiden de woordenschat van een kleuter zeker uit, alhoewel sommige woorden wel erg moeilijk te onthouden zijn, zoals uitrukoverall, ademluchtmasker of tankautospuit. De kleine illustraties in de tekst zijn duidelijk en herkenbaar als ze opnieuw in de tekst opduiken. Ze worden ook verwerkt in de grote illustraties zodat kleuters ze kunnen opzoeken en plaatsen in een groter geheel. Kleuters mee laten ‘lezen’ is een aantrekkelijk concept voor prentenboeken. Ze krijgen de smaak te pakken om later de overstap naar echte woorden te maken.

 

Mik Ghys
februari 2007 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 maart, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007