Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Web van inkt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Cornelia Funke

 Aantal blz.

 620

 Illustrator:

 (omslag) Carol Lawson

 ISBN:

 90-451-0383-4

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Duits: Hanneke Beneden,Ab Bertholet

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Tintenblut

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, magie, andere wereld

 Prijs: €

 17,95

 

 

Het rustige leven van Meggie, Mo, Resa en Elinor wordt grondig verstoord als Farid hen komt melden dat Stofvinger teruggelezen is naar zijn wereld: de wereld die de schrijver Fenoglio had gecreëerd in ‘Hart van inkt’. Farid wil Stofvinger achterna en Meggie moet hem ernaartoe lezen. Meggie popelt om Fenoglio’s wereld te ontdekken en leest zichzelf mee, zonder Mo of Resa te waarschuwen. Maar dan verschijnen Basta en Mortola op het toneel en loopt alles ontzettend uit de hand.

Web van Inkt’ is het schitterend vervolg op ‘Hart van Inkt’. De schrijfster sluit het eerste boek af met te zeggen dat schrijven en lezen met tovenarij te maken hebben en dat is met dit verhaal niet anders. Vanaf de eerste bladzijde zit de lezer terug in die heerlijke, prachtige sfeer uit ‘Hart van Inkt’. Je begint te lezen en je kan gewoon niet meer stoppen. Maar gaandeweg krijgt de lezer hoe langer hoe meer een beklemmend gevoel. Het verhaal in Fenoglio’s wereld verloopt veel duisterder en dreigender dan dat in de ons gekende wereld. Fenoglio is echter heel erg in zijn nopjes in die wereld van inkt die hij schrijvend geschapen heeft en hij voelt zich er  helemaal thuis. Maar gaandeweg merkt hij dat er dingen gebeuren die hij niet gepland had, dat zijn verhaal de verkeerde kant uitgaat en dan tracht hij, met de hulp van Meggie, het verhaal weer op de sporen te zetten. Maar daardoor raakt hij helemaal verstrikt in het ‘web’ dat hij zelf gesponnen heeft.
De emoties laaien hoog op in dit verhaal: de angst, de vreugde, het verdriet, de onzekerheid, de moed, de genoegzaamheid, de jaloezie en zeker ook de liefde! Dit alles in een niet aflatende stroom van gebeurtenissen die als een stortvloed over Meggie en haar gezellen heen komen en waarvoor ze al haar vindingrijkheid en durf nodig heeft om ze het hoofd te bieden.
Op schitterende wijze neemt de schrijfster de lezer mee naar een vreemde wereld die enerzijds zo bekend voorkomt, maar anderzijds heel magisch is. De vermenging van deze wereld met het feit dat de schrijver ervan er zelf in meespeelt en zijn zelfgeschapen wereld tracht te richten, geeft het verhaal een erg bijzonder karakter.
De verschillende personages zijn na het eerste avontuur geëvolueerd. Meggie is ouder geworden en ontdekt de liefde. Fenoglio vindt zichzelf heel erg goed als schepper van deze wereld, maar zal dit nog flink bezuren. Mo verandert van vredelievende boekbinder naar een man die de ‘koude kant’ van zijn hart ontdekt en Stofvinger, eerst in zijn nopjes omdat het weer ‘thuis’ is, ontdekt dat hij een groter hart heeft dan hij voor mogelijk achtte.
Na ‘Hart van Inkt’ moet je je beslist ook laten betoveren door dit meeslepende avontuur in de betoverende wereld van inkt!
Een absolute aanrader!

 

Pol Van Damme
februari  2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 februari, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007