Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Levend lijk

 Reeks:

 Bibberboeken

 Auteur:

 Guy Didelez

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 (omslag) Bram Didelez

 ISBN:

 90-59323-15-7

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 logeren, nachtmerrie, ontvoering, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Lien en Tessa zijn een tweeling. Lien heeft een vreemde angstaanjagende nachtmerrie die telkens terugkeert. In de kerstvakantie gaan beide meisjes bij hun tante in een echt kasteel logeren. Lien schrikt zich wezenloos als in haar slaapkamer een schilderij met een figuur uit haar nachtmerrie hangt. Tobias, een klasgenoot en vriend, stelt voor om zijn tante te raadplegen. Die kan misschien iets verduidelijken aan de hand van haar Tarotkaarten. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Liens fantasie slaat op hol, tot ergernis van haar nuchtere zus. Maar dan is er een man in een zwarte Golf die zich verdacht gedraagt. De kinderen houden krijgsraad en daarna gebeurt alles heel snel. Komt Liens nachtmerrie alsnog uit?

Het hele verhaal draait eigenlijk rond gebeurtenissen die Lien steeds als bedreigend opvat, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Het beeld van haar nachtmerrie doet haar fantasie en angst op hol slaan. Het uiteindelijke gevaar blijkt uit een heel andere hoek te komen; een link die jongere lezers waarschijnlijk niet zullen doorhebben.
De personages van de kinderen zijn vrij realistisch geschetst. De houding van de zoon van de kasteeleigenaar is nogal wisselvallig. De volwassenen komen eerder stijf en soms wat vergezocht over.
Er wordt erg veel gepraat in dit verhaal, de actie is eerder beperkt.
Een eenvoudig verhaal dat past in de reeks Bibberboeken; waarbij Lien nog het meeste bibbert. De lezer hoeft niet bang te zijn voor slapeloze nachten.
De opgegeven leeftijd is aan de hoge kant; negenjarigen kunnen dit verhaal ook al aan.

 

Pol Van Damme
januari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 januari, 2007