Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik ben (g)een slet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Vanhoeck

 Aantal blz.

 124

 Illustrator:

 (omslag) An De Bode

 ISBN:

 90-59323-07-6

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 cyberpesten, scheiding, school

 Prijs: €

 13,50

 

 

Na de scheiding van haar ouders woont Laura bij haar vader. Dat betekent dat zij midden in het schooljaar naar een andere school moet. Al bij haar eerste contact met andere leerlingen en de directie voelt Laura zich in de hoek geduwd. Ze wordt het mikpunt van Andres, een medeleerling. Al houdt ze zich sterk, toch laat ze zich verscheidene keren door hem en zijn kliek misleiden. Het gaat van kwaad naar erger. Laura vraagt een gesprek aan bij het team van Leerlingenbemiddeling. Maar of dat beterschap brengt?

De lezer leert Laura kennen op een moeilijk moment in haar leven; haar ouders zijn net gescheiden, zij is meegegaan met haar vader, dus woont ze op een andere plaats, moet ze naar een andere school. Ze voelt zich onzeker, angstig, schuldig ook; terwijl ze anderzijds ook veel schuld bij haar ouders legt. Zij zouden haar niet hoog inschatten, hebben weinig tijd en aandacht voor haar… Op die momenten wordt ze opstandig en kwaad. Ze voelt zich slecht in haar vel! Net op dit zwakke moment weet een medeleerling Laura het bloed onder de nagels vandaan te pesten. Hij gaat er heel erg ver in, al lijkt er geen echte reden voor te zijn; hij doet dit blijkbaar gewoon voor de kick.  Laura weet ook niet bij wie ze hulp kan vinden. Pas als het bijna uit de hand loopt, schieten de volwassenen wakker en wordt er gereageerd! Hierbij lost men het probleem voor Laura wel op, maar niet het probleem voor de pester, terwijl ook dat eigenlijk even belangrijk is.
Het verhaal geeft de lezer een ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen. Je neemt het op voor Laura als slachtoffer, maar anderzijds snap je niet altijd waarom zij niets zegt aan haar vader of die ‘groene’ leerkracht. De gebeurtenissen en gevoelens worden realistisch en erg herkenbaar beschreven.
De auteur steekt een aantal tips in het verhaal die jongeren moeten doen beseffen welke gevaren er bestaan met het onzorgvuldig doorgeven van e-mailadressen. Ook dat het erg belangrijk is tijdig hulp te zoeken (en te aanvaarden!) bij volwassenen; niet alles kan door de jongeren zelf worden opgelost.
Een beklijvend verhaal over het actuele thema cyberpesten.

 

Pol Van Damme
januari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 januari, 2007