Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het oude Rome

 Reeks:

 Reizen door de tijd

 Auteur:

 Peter Ackroyd

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-02-21995-4

 Uitgever:

 Standaard Uitgeverij

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 Engels: Els Peeters

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Ancient Rome

 AVI:

 

 Thema’s:

 Het oude Rome

 Prijs: €

 16,95

 

 

De titel van deze reeks is bijzonder goed gekozen. Je keert als lezer echt terug in de tijd waarover het deel handelt. In dit geval het oude Rome. De verschillende hoofdstukken sluiten naadloos op elkaar aan en geven de lezer een schat aan informatie. Dit gebeurt op een heel heldere manier, in een duidelijke taal en met een overvloed aan prachtig beeldmateriaal in de vorm van foto’s, maquettes, illustraties en kaarten. Het is fascinerend om te lezen hoe de stad Rome evolueerde van een eenvoudig stadje tot een grootmacht die haar invloed tot de dag van vandaag op onze maatschappij laat doorschemeren en die bouwwerken oprichtte die tot op de dag van vandaag bewondering en respect afdwingen. Ook de keerzijde van de medaille krijgt aandacht in het boek; de bloedige oorlogen, de strijd om de macht met de talrijke moorden, het (toen reeds!) ongezonde en gevaarlijke leven in de grootstad Rome.
In een naslaggedeelte wordt nog een overzicht gegeven van de vele verschillende heersers over Rome, is er een opsomming van goden, godinnen en een aantal beroemdheden, worden enkele bouwtechnieken belicht en is er een verklarende woordenlijst met register.
Nog een pluspunt van deze reeks is dat zij een heel duidelijke evolutielijn geeft over het onderwerp, in dit geval de opkomst, bloei en ondergang van Rome.
Een erg interessante, boeiende, heldere en duidelijke duik in de geschiedenis.
Een aanrader voor iedereen!

 

Pol Van Damme
januari 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 januari, 2007